Прочитај ми чланак

МРЖЊА И ДАЉЕ ОСТАЈЕ: Положај Срба гори од уласка Хрватске у Европску унију

0

Документационо информативни центар Веритас саопштио је, уочи обележавања 22. годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја", да Хрватска без правог разлога избегава ексхумације око 165 тела која су укопана под ознаком "непознат" и отеже и са идентификацијама 379 ексхумираних посмртних остатака жртава "Олује".

„Хрватска избегава без ваљаног разлога ексхумације и познатих места укопа са око 165 посмртних остатака, покопаних углавном под ознаком ‘непознат’, што је јединствен случај на подручју бивше Југославије“, оценио је Веритас који наводи да је у акцији која је почела 4. августа 1995. године, више од 220.000 Срба је протерано из својих домова, а 1.859 је погинулих и несталих Срба током те акције и после ње. 

Од тог броја, њих 1.209 (65 одсто) су цивили, од којих су око три четвртине били старији од 60 година. Међу жртвама се налази 546 (29 одсто) жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година. Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 1.064 страдалих, док се на евиденцији несталих води још 795 особа (43 одсто), углавном цивила међу којима има и жена. 

Како наводи Веритас, „Олуја“ је једини догађај у којима су Срби из Хрватске жртве, хрватски генерали Aнте Готовина и Младен Маркач су пресудом Хашког трибунала ослобођени кривице за злочине у Олуји, а по оцени Веритаса, „тим путем иде и хрватско правосуђе“. 

„Од неколико до сада процесуираних припадника сопствених оружаних снага за ратне злочине над Србима из времена ‘Олује’, правоснажно је осуђена само једна особа (случај ‘Прукљан и Мандићи’). У аналима правосудног бешчашћа остаће запамћене ослобађајуће пресуде оптуженима за злочине у Гошићу, Вариводама и Груборима“, наводи Веритас. 

Тај центар оцењује да су се обећања хрватских званичника на дан уласка у Европску унију, пре четири године, о заштити мањинских националних права, претворила у своју супротност. 

„Српска заједница је постала још минорнија, обесправљенија и нападанија…На све то, међународна заједница, укључујући НAТО и ЕУ, чија је Хрватска у међувремну постала чланица, ћути као што је ћутала и пре 22 године“, додаје Веритас.

Тешко да ће доћи до процесуирања за ратне злочине

Координатор „Веритаса“ за Републику Српску Јанко Велимировић изразио је незадовољство због одсуства било каквог процесуирања за почињене ратне злочине током и после „Олује“.

„Пракса последњих година се понавља, ослобађајућим пресудама хрватским генералима Готовини, Маркачу и Чермаку пред Хашким трибуналом. Хрватска је охрабрена и врло тешко да ће доћи до неког значајнијег процесуирања за ратне злочине с обзиром на проток времена и на све мањи број сведока, који умиру“, навео је Велимировић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Велимировић је, говорећи о томе да ће се у Хрватској „Олуја“ обележавати два дана, издвојио иницијативу младих који путем петиције траже да се Хрватска извини Србима за све што им је почињено у „Олуји“.