Прочитај ми чланак

МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЈЕР СПРЕМА ОШТРЕ МЕРЕ против Српске православне цркве?

0

Заев планира освету!

То што су партијарх Иринеј и Српска православна црква ударили рампу македонском премијеру Зорану Заеву и забранили Македонији прославу њиховог највећег празника Илендена у манастиру Прохору Пчињском из, како су рекли, “разлога који су добро познати, а нису се променили већ низ година“, много је разбеснело Заева! Македонски премијер, како смо сазнали од извора из обавештајних кругова, планира вишеструку освету, што у српском манстиру његова делегација није добила прилику да данас, на Илиндан обележи Илинденски устанак из 1903. године против Турака и Дан Републике Македоније.

Заев, иако, је недавно рекао “надам се да ћемо добити одобрење СПЦ, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити”, заправо није тако мислио, са сигирношћу тврди наш извор.

– Наравно да није, прво што ће урадити то је што ће још више закомпликовати случај владике СПЦ Јована (вранишковског) коме се годинама уназад суди у Мекедонији и још више обесправити положај нашег свештенства у њиховој земљи. Није искључено ни да ће, да би се осветили оскрнавити сам манастир Прохор Пчињски, и да ће наравно њихова полиција заташкати починиоце, међу којима се према неким сазнањима могу наћи и припадници македонске војске – каже наш извор.

Политички аналитичар Саша Боројевић коментаришући наша сазнања упозорава да је Зоран Заев веома опасан човек, који има иза себе “дебела леђа” која га покривају.

– Познато је да су Руске тајне службе недавно разоткриле комплетну криминални инфраструктуру Зорана Заева са којом се са свих страна окружио. Најмање шест опасних криминалаца, који контролишу тржишта наркотика и илегалног оружја, блиски су сарадници македонског премијера Зорана Заева. Управо преко њих он одржава везу са агентима америчке ЦИА. Заев ни један корак не прави, а да марионетски не покреће ЦИА. Свакако ово је још једна врста притиска на Србију и СПЦ да призна МПЦ – каже наш саговорник.

Подсећања ради, Ало! је недавно писао да Македонци помажу Албанцима да остваре паклени план, а то је да „угурају“ Косово у Унеско. Како смо ексклузивно сазнали, поглавар Македонске православне цркве архиепископ скопски и охридски Стефан у присуству новог македонског премијера Зорана Заева тајно је на Охриду потписао документ којим сви православни објекти у Македонији прелазе и у надлежност албанских православних свештеника Илира!

Спор СПЦ са Македонијом

Две цркве СПЦ и МПЦ се већ деценијама споре због статуса Православне цркве у Македонији. Познато је да је МПЦ педесетих година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност. МПЦ не признаје ниједна православна црква, а СПЦ њу сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији. Подсећања ради, Синод СПЦ неколико пута је покретао црквеносудски поступак против архиепископа Стефана, поглавара МПЦ.

Заев за “Ало!”: Не спремам рат!

На наше питање да ли македонски премијер Зоран Заев спрема Албанце да у српским униформама упадну у Македонију, за шта би оптужио Србију из његовог кабинета речено нам је: “Натписи у медијима су спекулацје које су суштинска супротност добросуседским релацијама које се гради на официјалним састанцима са претставницима Републике Србије (билатерални састанци у Трсту на Самиту земаља Западног Балкана и ЕУ). Ове нетачне информације не помазху нити Србији, ниМакедонији, а сигурно не помазху нашем региону на путу ка евроатланским интеграцијама. У односу на прославу македонског државног празника Дан Републике (АСНОМ) у манастиру Свети Прохор Пцхински, Република Македонија је упутила официјални захтев на адресу Министраства спољних послова Србије и чекамо официјални одговор.