Прочитај ми чланак

ШВАЈЦАРСКИ ЛИСТ: Дачићев предлог о разграничењу Косова „пробни балон Београда“?

0

Идеју српског министра спољних послова Ивице Дачића о подели Косова Швајцарски дневник "Ноје цирхер цајтунг" оцењује као "пробни балон Београда".

„Однос Србије и Косова је тема коју Београд однедавно врло активно култивише и при томе не преза ни од контроверзних предлога“, пише тај швајцарски лист.

„Иако то није експлицитно рекао, било је јасно да циља на одвајање Севера Косова на којем живе претежно Срби“, наводи „Ноје цирхер цајтунг“, а преноси Дојче веле.

Тај лист напомиње да „засад нема реакција са Косова, сигурно и зато што је Дачиц појаснио да је у питању само његова идеја, а не званична позиција владе“.

Лист сугерише, међутим, да је тешко замислити да та идеја није договорена са српским председником Александром Вучицем који је прошле недеље најавио да ће у Србији покренути унутрашњи дијалог о косовском питању.

„Питање померања граница на Западном Балкану је историјски крајње експлозивно и то не само на Косову, чије границе Србија до данас није признала, баш као ни саму државу“, оцењује швајцарски дневник.

Подсећа да се на Косову у последње време распламсала и жестока политичка дискусија око минималног померања границе са Црном Гором, које је битно допринело паду владе Исе Мустафе у мају ове године.

„Тако да не може да се замисли да ће Косовари да се сложе са политицки много више наелектрисаним кориговањем граница са Србијом“, закључује лист и подсећа да су албански кругови у прошлости лансирали идеју размене територија – Север Косова, насељен Србима, за Југ Србије, на којем живи много Албанаца.