Прочитај ми чланак

ШОК БРОЈКЕ, 200.000 ПАРОВА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦУ! Драматично, све више младих…

0

Уколико би се сваки други пар који има проблем са стерилитетом успешно подвргао вантелесној оплодњи, Србија би била богатија за чак 100.000 беба

Чак 200.000 парова у Србији не може да добије децу, а половина би тај проблем могла да реши вантелесном оплодњом, показују званичне процене здравствених установа! Ова метода зачећа, према речима стручњака, успешна је у 50 одсто случајева, што значи да би на тај начин Србија била богатија за 100.000 беба.

Основни разлог оволиког стерилитета су полне болести, чести абортуси и одлучивање за родитељство после 35. године. Према статистици, неплодност је подједнако заступљена и код мушкараца и код жена, а у мањем броју случајева оба партнера не могу да се остваре као родитељи.

Нада за бебе

Због алармантне ситуације, Министарство здравља и Влада Србије увели су и трећи бесплатан покушај вантелесне оплодње по пару, уместо досадашња два. Старосна граница за подвргавање овом захвату померена је на 42 године, а недавно је усвојен и нови закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи. Гинеколог Растко Маглић каже за Информер да би сваки други од 200.000 парова који имају проблем са стерилитетом могао да пронађе спас у вантелесној оплодњи.

Шта утиче на неплодност

*прерано ступање у сексуалне односе
*односи без заштите
*полне болести
*абортуси
*одлагање родитељства после 35. године
*одумирање сперматозоида
*нездрав начин живота

Стерилитет не бира пол

Пракса показује да је неплодност једнака међу оба пола

Др Снежана Ракић, директорка ГАК „Народни фронт“

– Ова метода је веома сложен процес и, нажалост, не успе код свих парова. Према досадашњим подацима, успешност је близу 50 одсто случајева. То би по тренутној статистици значило да бисмо вантелесном оплодњом добили око 100.000 новорођених беба више и тиме умногоме променили садашњу демографску слику у Србији – сматра др Маглић.

Према његовим речима, много је фактора због чега се мушкарци и жене суочавају са стерилитетом.

– Један од кључних разлога јесте рано ступање у полне односе без заштите. Ту се добијају прве полно преносиве болести. Пре свега, ту мислим на полип и ХПВ вирус. Од сваке девојке зависи хоће ли то бити уочено у старту и излечено или ће доћи до тога да ће се код ње развити карцином на грлићу, због чега остаје без материце. Осим тога, велики број нежељених трудноћа завршавају се абортусом, који у високом проценту доводи до стерилитета код младих жена. Али и одлагање материнства после 35. године и нередовне контроле код гинеколога такође утичу на неплодност – рекао је Маглић.

 

Све више неплодних

Директорка ГАК „Народни фронт“ др Снежана Ракић сматра да је стерилитет веома озбиљан проблем нашег друштва и да сваке године све више парова има овај проблем.

– Уколико партнери дуже од две године имају незаштићене односе по неколико пута недељно и не могу да добију дете, то је јасан знак да постоји проблем. Пракса показује да је неплодност једнака међу оба пола, а ретко се деси да оба родитеља не могу да имају потомство. Тада се подвргавају потребним анализама и лекарским испитивањима. Када се успостави узрок, Фонд за здравствено осигурање их шаље у неки од центара у Србији – објашњава др Ракић и додаје:

– Могу да се похвалим да се само у нашем центру за вантелесну оплодњу кроз десет година рада родило 1.000 беба. Свакако, овај начин родитељства не сме постати приоритет паровима у Србији, али и те како може помоћи онима који заиста имају проблем и учинити да се у нашој земљи повећава број беба – каже наша саговорница.

Стефановић: У ГАК „Вишеградска“ највећи проценат успешности оплодње

Директор ГАК „Вишеградска“ проф. др Александар Стефановић истиче да ће модерна опрема и домаћи центри за вантелесну оплодњу додатно помоћи великом броју парова и скратити чекање на ове поступке. Осим тога представљају и огроман значај у борби против „беле куге“ у Србији.

– Током 2016. године само у мојој установи урађено је 740 ових процедура, и то знатно више него прошле године. Овде су биле укључене и процедуре инсеминације и замрзавања јајних ћелија, сперматозоида и ембриона. Помоћу наше нове и савремене опреме коју смо заједно са Министарством здравља недавно набавили проценат трудноћа вантелесне оплодње био је преко 41 одсто, што је најбоље у Србији – открива др Стефановић.