Прочитај ми чланак

О КЊИЗИ КОЈА ПЛАШИ Хилари Клинтон

0

Чим су средином јула бивши руководилац ФБИ Џејмс Коми и његов књижевни агент Мет Летимер саопштили новинарима да ће врло брзо да се појаве мемоари господина Комија Хилари Клинтон се узнемирила. Како да не!Па и она припрема сензационалну књигу о изборима, о ономе како је она изгубила од Трампа. А главна личност у њеним исповестима ће бити лично Џејмс Коми.

Хилари хоће да прва удари, јер иначе њена књига неће да вреди ни пребијене паре. Наравно, тешко је госпођу Клинтон оптужити за наивност. Она је знала да Џејмс Коми неће ћутати. Он је професионалац који је врло уредно водио своје белешке, како се каже, врло усредсређено је записивао сваки разговор са својим важним саговорницима.

Али господин Коми је у још нечему у предности: за њега је радио цео систем који се састојао од неколико хиљада људи. Све тајне Хилари и Била, које нису државне, он изненада може да изручи на сто и да о тој породици исприча много интересантних ствари.

А тај ударац може да буде врло снажан. Тим пре што је мала породица Клинтонових увек умела да зарађује преко различитих фондова, лобирањем за интересе ове или оне компаније и осталог. И ако су већ о томе писали новинари, Коми може да се изјада и да наведе гомилу докумената (опет – уколико они нису поверљиви) да ће публика која би их читала бити не само у шоку, већ мирно може да захтева суђење бившем кандидату за председника САД. Односно – госпођи Клинтон. Зато је та породица толико пожурила и толико се труди да успори излазак мемоара Џејмса Комија и да што пре одштампа књигу Хилари.

Та књига је већ у типографији и септембру ће је штампати издавачка кућа Simon&Shuster. Трезвене главе и колеге из партије су већ више пута позивале госпођу Клинтон да се заустави и да призна пораз. Ових дана је лидер демократске мањине у Сенату Чак Шумер (он је врло утицајан човек) објаснио зашто је, по њему, Клинтон изгубила. „Људи нису знали за шта се ми залажемо. Они су знали само да смо ми против Трампа“, – констатовао је конгресмен.

Отвореније не може да се каже! А најважније је да то одражава стварност са којом Хилари и Бил никако неће да се помире. Можда је једноставније да се призна губитак и да се свима каже: „Извините, нисам успела, испала сам слабија него што су моји спонзори мислили о мени. А и здравље је попустило.“ Али Хилари то, ја мислим, никада неће изговорити. Чак и онда када људи све забораве она ће да доказује свима и на сваком ћошку да је она изгубила кривицом Џејмса Комија. Бајке морају имати и наставак. Јер – чиме би се иначе успављивала америчка публика после годишњих одмора.