Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ И ФИЈАТ КАЗНИЛИ РАДНИКЕ – примили умањену плату за јул

0

У компанији Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) око 2.500 запослених биће од понедељка, 31. јула на колективном годишњем одмору. Како председник синдиката Независност Зоран Станић за Инсајдер каже, радницима је исплаћена пре одмора плата и трећина регреса, али су им аконтације за јул умањене, како каже, да би их казнили што су штрајковали.

’’Примили смо плату, али нам је аконтација умањена. Фијат је тиме прекршио колективни уговор, јер је по њему следовала цела аконтација за јул. Не постоји други разлог, осим да би нас казнили због штрајка“, рекао је Станић.

Станић наводи да су радници примили јунску плату, аконтацију за јул и регрес, што је укупно око 30.000 динара, а то, како каже, није довољно за одмор када се узме у обзир ситуација у каквој су радници.

’’Ово је понижавајуће’’, додаје он.

Колективни одмор ће трајати до петка, 18. августа. Радници се у производне погоне враћају у понедељак, 21. августа.

Радници ФЦА Србија почели су штрајк 27. јуна захтевајући повишицу зарада, исплату бонуса, оптимизацију радних места и накнаду за превоз.

Штрајк је прекинут 18. јула после састанка у Крагујевцу Штрајкачког одбора са премијерком Аном Брнабић, а преговори са пословодством су почели дан касније уз предовање Владе Србије која у фабрици има власнички удео од 33 одсто.

Представници радника крагујевачке фабрике потписали су у Влади Србије споразум са пословодством Фијата о новом колективном уговору на три године, који подразумева повишицу у складу са званичном стопом инфлације, али и одустајање од био каквих штрајкова у том периоду.

ПРЕМИЈЕРКА ЗАДОВОЉНА Брнабић: За Фијат пронађен добар компромис

Премијерка Ана Брнабић је изјавила након потписивања споразума између пословодства и Самосталног синдиката у Фијату, да су разговори били јако тешки али да је пронађен добар компромис.

„Разговори били јако тешки, сви смо исцрпљени. Ово су били прави разговори у смислу да не постоји страна која је победник и страна која је изгубила. Нађен је добар компромис,“ рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, обе стране су биле одговорне и храбре.

„Знам да ће и видела сам да су представници радника већ изложени неким критиама да је то могло боље, али радници су имали озбиљне представнике који су натерали и Фијат и владу на озбиљан компромис“ рекла је она.

Брнабићева каже да и даље стоји иза радника Фијата.

„Немам никакав проблем да поново разговрам са радницима и објасним шта је добијено овим разговорима,“ додала је она.