Прочитај ми чланак

ПЛАВШИЋ О СВАЂИ СА КАРЛОМ ДЕЛ ПОНТЕ: Хтела сам да је гађам пепељаром у главу!

0

Некадашња председница Републике Српске и хашка осуђеница Биљана Плавшић открила је како јој је Радован Караџић претио, шта мисли о Милораду Додику, како је комуницирала са Милошевићем у Хагу и како је Шешељ славио убиство Зорана Ђинђића уз прасиће

У вези са ситуацијим у Хагу Плавшић је казала како је била свесна да се не може погађати када је реч о преговорима са тужиоцем.

– Покушали су да тргују са мном. Тужиоцу сам одговорила на питање да ли сам свесна да могу добити доживотну робију да нисам на пијаци и да се ја нећу погађати. Тражим само да никоме не сведочим. То је био мој услов, а што се тиче година колико ће ми дати, то ме није било брига – рекла је Плавшић.

– Касније сам схватила у затвору да сам ја само била увертира за хапшење и суђење Милошевићу. Код мене су два пута долазили из Вашингтона и питали да сведочим против њега, још када није било говора о његовој кривици. Карла дел Понте ме је осам сати саслушавала и терала да га лажно оптужим. Нисам пристала. Када сам питала ове из Вашингтона што су сада дошли јер ја седим две године у затвору у Шведској, само су ми одговорили: „Све се да средити“. Тада сам само потврдила своју мисао да сам ја њима потребнија као сведок, а не као осуђеник, али ту су се грдно преварили.

Хашка тужитељка Карла Дел Понте јој тражила да оптужи Милошевића
– Села је да води разговор са мном, ту је био увек и адвокат. Тражила је да оптужим Милошевића. Питала ме је: „Знате ли шта вам је он радио?“ Рекла сам јој да знам и да сам му била опозиција и да му ни руку нисам хтела пружити, али то је све између мене и њега. „Нећу ја себе лажима да понижавам“, рекла сам јој. Она тада скочи према мени, хтела је да ме бије. Да није мој адвокат реаговао, свашта би било. У том моменту сам погледала како да зграбим ту тешку пепељару са стола, када је она закорачила ка мени. Помислила сам, ако ме пипне, ударићу је у главу… Шта ћу?! Морала сам да се браним – рекла је Биљана Плавшић.

Плавшићева је додала да нипошто није хтела да осуди Милошевића и како јој је зато стиглао ново писмо од Карле дел Понте.

– Ја сам њима на крају рекла да ја нисам слободна особа, ја сам на робији. Ја слободна да кажем истину, а то је да ја Милошевића познајем, али да нисам никада за време рата се са њим састала, осим на Јахорини кад му нисам пружила руку и да ја човека с којим нисам контактирала не могу да лажно оптужујем. По подне стиже писмо од Карле које гласи: „Није кредибилан сведок, тражићу обнову процеса против ње, вратите је у Шведску“.