Прочитај ми чланак

ЗАШТО ДУШКО КОВАЧЕВИЋ говори о рату због Косова?

0

Не знам шта му је требало да се истрчава са причом о рату, неодмерена изјава.

Србија никада није хтела рат. Увек су нам наметали: Први светски, Други светски, у Словенији и Хрватској Бејкер је признао да су изазвали рат, Туђман рекао да га не би било да Хрватска није хтела да буде етнички чиста, у БиХ Алија рекао да би жртвовао мир за суверену Босну и повукао потпис са Kутиљеровог плана на наговор америчког амбасадора Цимермана, овај то признао. Kисинџер признао да је агресија 1999. наметнута јер је НАТО „инсистирао на рату“.

Дакле, нама је рат наметан. Ако то узмемо у обзир, ова изјава се може разумети у Ћосићевом контексту да је боље било да смо све прихватили 1914. да не би изгубили милион и по душа и да би данас имали 15 милиона људи.

Да, страдали смо паклено, непримерено и често улудо кроз историју, посебно улудо два милиона побијених у Другом светском рату због Симовића који је спаковао злато и са породицом побегао у Лондон, а српска деца у колони у Јастребарско и Јасеновац на клање. Али, овде се поставља питање: шта ако је алтернатива признању Kосова рат? Хоћемо признати да не би било рата? Непримерено је ово застрашивање, иако је реално. Он реално каже да нам „каиш јесте око врата и само неко чека да гурне столицу“.

Међутим, подсетићу на то да је ова власт одустала од досовоске политике да „Србија никада неће ратовати“ и да је то много пута речено, посебно на обележавањима Олује где је сам Вучић говорио да се Србима никада више неће десити било каква Олуја. Зато његова ћутања и снисходљиви одговори на провокације. Пре месец дана је рекао да „долази тежак период…и да ће Србија бранити устав, суверенитет и СЛОБОДУ“.

Дакле, Србија је спремна на рат, ако нам се рат наметне, јер је за рат потребно двоје; ако ти га наметну, мораш се бранити и то је, бар на речима, добра ствар. Чак и када не можеш да ратујеш, не говориш да не можеш. Овиме Душко минира и речи власти. Непотребна изјава, а и непотребна реакција јавности: реалност је да већи део фејсбук гериле која га пљује никада кафиће на Обилићевом не би заменила блатом у рову. То је тачно рекао. Ми смо фејсбук-герила генерација.

Црвена линија јесте рат, али црвена линија мора бити и непризнавање.