Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ седам пута прекршио закон

0

Током председничке кампање, Александар Вучић је седам пута злоупотребио премијерску функцију говорећи о кампањи на конференцијама за новинаре и тако прекршио Закон о агенцији за борбу против корупције, али Агенција до сада није ништа предузела по овом питању.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) је због тога упутио допис Агенцији за борбу против корупције, у чијој је надлежности спровођење овог закона и изрицање евентуалних санкција, али од Агенције за борбу против корупције ни после три месеца нису добили никакав одговор, па ни да ли ће њихов допис бити размотрен.

Зоран Гавриловић, директор програма Друштво против корупције БИРОДИ-ја, објашњава за Данас да је циљ њиховог обраћања био да укажу на нефункционисање институција и недостатак сарадње између Агенције и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), чија је последица некажњена функционерска кампања.

– Суштина је да систем за контролу и закони постоје, али институције не раде свој део посла. Агенција за борбу против корупције нема добар мониторинг кампање, а ту би делом требало РЕМ да им помогне и да прати овакве ствари, само што ни они то не раде, као што ни не сарађују међусобно. Ипак, оно што је најпотребније је – храброст, истиче Гавриловић.

Он каже да у прилог нефункционисању ових институција говори и то што је Агенција у периоду од 2010. до данас само пет пута поступила у случајевима када функционери говоре о страначким активностима. Гавриловић додаје и да је додатни проблем испитати одговорност новинара за постављање „партијских питања“.

Из БИРОДИ-ја су забележили да је Вучић барем седам пута прекршио члан 29. став 2 Закона о Агенцији, у коме се наводи да „Функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката“.

Од Агенције за борбу против корупције до закључења овог броја нисмо добили одговор да ли су разматрали наводе БИРОДИ-ја и које ће мере евентуално бити предузете.

Спорне изјаве у кампањи

Спорне изјаве о кампањи Вучић је давао са позиције премијера на конференцијама за новинаре, од којих је по једна емитована на РТС-у, ТВ Хаппy и ТВ Б92, а чак четири је пренео ТВ Пинк. Ради се о изјавама које су емитоване 2. марта у Другом Дневнику РТС-а у прилогу о посети Федерике Могерини Народној Скупштини, 12. 13. 17. и 19. марта у Националном дневнику ТВ Пинк у прилозима о посетама премијера Вучића Великој Плани, Етихаду, газдинству „Ћирић агро“ у Тителу и атлетском стадиону у Новом Пазару. И ТВ Хаппy је забележио Вучићеву изјаву о кампањи са конференције Владе Србије која је емитована 21. марта у емисији Телемастер, док је на Б92 емитовано још једно кршење закона од стране тадашњег премијера у прилогу о интервјуу за бечки лист Стандард у Вестима 26. марта.