Прочитај ми чланак

МИСТЕРИОЗНА ПОРУЏБИНА Зашто Пентагон купује ЖИВА ТКИВА РУСА?

0

Ваздушна команда за обуку ваздухопловних снага САД објавила је тендер за куповину узорака РНК - живих ткива Руса европеидне расе, који је објављен на сајту америчке владе за набавке.

Пентагону су између осталог, потребни узорци молекула РНК који учествују у реализацији генетске информације човека. Донатори морају да буду здрави, а узорци ткива из Украјине се не разматрају, стоји на сајту за набавке америчке владе.

Ваздушна команда за обуку, која се бави професионалним избором пилота и техничара, није крајњи корисник „живог ткива“ из Русије. Ваздухопловне снаге имају 59. медицинско крило.

Према тендеру који је објављен, није јасно каква је намена за ову поруџбину. „Спутњик“ оцењује да је поруџбина руских узорака РНК највероватније повезана са развојем, испитивањем и припремом за борбену употребу биолошког оружја.

Како преноси „РТ“, Ваздушна команда тражи најмање 12 РНК узорака, као и 27 узорака зглобне течности. Сви узорци морају да испуне одговарајуће стандарде.

– Сви узорци морају бити замрзнути и морају бити од различитих донора, и не смеју бити заражени вирусима ХИВ-а, ХБВ-а, ХЦВ-а. Сви морају бити руског/кавкаског порекла. Донори морјау бити здрави, без повреда мишића или скелета, што мора да потврди патологија. Узорци морају бити тежи од 0,25 грама – стоји у објављеном тендеру.

Foto: FBO.GOV / screenshot

Уз узорке, морају се приложити и карактеристике као што су пол, старост, етничка припадност, да ли је донор био пушач или не, историја болести, висина, тежина, индекс телесне масе. Узорци морају да се доставе у ваздушну базу „Лакланд“ код Сан Франциска, недалеко од Сан Антонија, у року од 10 дана од када друга страна прими новац.

Како пише „РТ“, један од разлога због којих је оваква поруџбина оглашена могло би да буде медицинско истраживање. РНК је неопходан како би се превеле генетске информације у протеине.

– Што више знате о генетичкој разноликости људи, више имате опција у дијагностици и претњама. Сви људи се разликују – рекао је за „РТ“ професор Константин Северинов из Универзитета Рутгерс.

Ипак, поједини стручњаци сматрају да војни сектор може једино да интересује развој биолошког оружја.