КЛАЛИ СРБЕ, ПА СУ РАДОСНИ: Ово је најболеснија фотографија Другог светског рата

18

Мишко Ратковић и његов друг усташки су кољачи који су лета 1941. године усликани како се замазани српском крвљу церекају и клибере негде на територији такозване Независне Државе Хрватске

Триљ је мирно месташце у Далмацији које је кроз историју било од велике важности због тога што је ту био једини прелаз преко набујале Цетине, а и данас је ту један од највећих мостова преко те реке.

Управо је Триљ родно место Мишка Ратковића, једног од два човека са ове бизарне фотографије настале лета 1941. године, на територији такозване Независне Државе Хрватске. Где тачно — не зна се.

Да нема сачуваног описа ове фотографије могао би човек да помисли да се то само два младића добро забављају, да су се можда намазали уљем док су поправљали аутомобил.

A ипак, опис њен сачувао је од заборава контекст и ставио је можда на прво место топ-листе најболеснијих фотографија које су на територији Југославије настале током Другог светског рата, а можда и на прво место глобалне те топ-листе.

Јер ова двојица усташа, Мишко Ратковић и други чије име није сачувано, кољачи су замазани људском крвљу, вероватно Срба, снимљени можда током предаха, док се церекају и криве од смеха.

Толико је надреалан овај призор да смо у неколико наврата помислили да је то само неки партизански службеник лупио опис из пропагандних побуда, али смо се онда сетили неколико чињеница: усташе јесу клале, много су клале, и многим је усташама које су то радиле чин клања Срба и Јевреја био савршено нормалан. Aко им је већ нормалан, што се не би клиберили након клања?

Болесно.

И колико је болесна ова фотографија, не можемо то да не поновимо. Болесна!

 • pet

  Tragedija je u tome da ogroman broj Srba koji nisu ziveli u dodiru sa Hrvatima, a takav je slucaj sa citavom Srbijom, uopste nema pojma da su Hrvati zivotinje a ne ljudska bica. Hiljade i hiljade naivnih Srba su nastradali samo iz tog razloga. Zlocinci kao Hrvati uopste ne bi smeli da postoje na ovoj planeti.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Управо. Ови из Неготинског краја и јужне Србије кажу да нема већих злотвора од Бугара, а појма немају шта је католичко усташтво!
   Зато је Београд пун усташије!
   Замисли да у Загребу седи српска Соња Бисерко и хрватске продане душе типа Лихт , Кандић и ова естрадна булумента кловнова?!
   Не може се ни замислити. Појео би их мрак у року од 24 сата. Само би загребачки надбискуп издао команду… А ови наши из Синода окрећу и образе и гузове, па распали ко стигне !!!

  • VELIKI HRVOSER

   TO SAM I JA PRIMETIO, ALI NE U SRBIJI JER TAMO NEMAM BAŠ NEŠTO PUNO KONTAKATA NEGO U REPUBLICI SRPSKOJ, ŠTO JE BOLESNO; ONI DELOVI POPUT DUBIČKOG I BRČANSKOG,U KOJE SU HRVATI OVAJ RAT ULAZILI I POKUŠAVALI DA ZAUZMU JAKO SU ANTIHRVACKI RASPOLOŽENI DOK ONI DELOVI KOJI NISU IMALI RAT S NJIMA PO KAFIĆIMA I RESTORANIMA PUŠTAJU HRVACKE PESME I TO NE UMERENO NEGO U ČITAVIM BLOKOVIMA, I TO USTAŠE POPUT DRAGOJEVIĆA,PRLJAVOG KAZALIŠTA… JA LIČNO SAM „RATOVAO“ SA TIM PROPALICAMA KOJI PO RS-U TO PUŠTAJU ALI DŽABA, JEDINO ŠTO SAM MOGAO DA URADIM JESTE DA U TE KAFIĆE I RESTORANE UOPŠTE NE ODLAZIM I TAKO IH SANKCIONIŠEM.
   LJUDI U RS SU NEZAINTERESOVANI ZA POLITIKU I ZATO NIŠTA O HRVACKOJ NI NE ZNBAJU, NE VOLE DA ČITAJU „CRNJAKE“ I ZATO NI NE ZNAJU KOLIKA JE U HRVACKOJ ANTIPROPAGANDA PROTIV RS-A I KOLIKA JE ŽELJA HRVATA DA SRBI IZ RS BUDU UNIŠTENI,POSEBNO BANJA LUKA. DA ZNAJU, NE BI NI KUPOVALI U ONIM KONZUMIMA KOJIH JE U SVIM GRADOVIMA RS-A.

 • Destroyer

  Цигани певају усташке песме : https://www.youtube.com/watch?v=8T4dGgoyQI4

 • Destroyer

  Јевреји и усташе : https://www.youtube.com/watch?v=XioS0hoAY8M