Прочитај ми чланак

ХРВАТИ НА ОПРЕЗУ: Спуштају лопту око прославе „Олује“ због…

0

Други разлог је то што је "владајућа коалиција у Хрватској стално на рубу пуцања и неки делови те коалиције не би могли да поднесу стална заоштравања", док је "трећи разлог изненађујући обрт у Книну"

Политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да је „Хрватска ове године око обележавања војне акције “Олује“ спустила лопту, и то из три разлога“, од којих је први тај што је „Србија добила снажну потпору немачке канцеларке Ангеле Меркел“.

Овогодишња прослава „Олује“ без Томпсона, говора политичара и бранитеља?!

– То је шокирало неке у Хрватској који немачку подршку подразумевају – казао је Пуховски у изјави за „Радио Слободна Европа“.

Он је додао да је, по њему, други разлог то што је „владајућа коалиција у Хрватској стално на рубу пуцања и неки делови те коалиције не би могли да поднесу стална заоштравања“, док је „трећи разлог изненађујући обрт у Книну“.

– Тамо је градоначелник постао Марко Јелић, један независни кандидат, који је пре био ХДЗ-овац, али се сада на неки начин отрезнио од те позиције, и он заступа разумна, чак се може рећи и доста помирљива становишта, за разлику од ранијег вођства града. То је све као позитивну последицу имало то да је хрватско вођство одлучило да смири тензије – рекао је хрватски аналитичар.

Пуховски је навео да је „отворено питање хоће ли то Београд протумачити као знак слабости и разлог за заоштравање односа с Хрватском, или ће се понашати слично, што ће се уосталом за пар дана видети“.

– А онда ће накнадне интерпретације додатно заоштравати или – ако буде среће – опуштати атмосферу – закључио је Пуховски.

Организациони одбор прославе војне акције протеривања Срба из Хрватске „Олуја“ из 1995, која се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља (ветерана), објавио је јуче програм обележавања 22. годишњице 4. и 5. августа у Загребу и Книну.

Хина је навела да ће се 5. августа „на кининској тврђави присутнима и јавности обратити председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, а увече ће на Тргу домољубни концерт одржати Прљаво казалиште“.