Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Близу смо уједињавања опозиције, али без Двери

0

Београд -- Врло смо близу договора, не само о изборима у Београду, него и парламентарним изборима, изјавио је за ФоНет лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Хвала богу, рекао је Тадић и објаснио да је реч о странкама које су политички и програмски сродне.

Он је прецизирао да СДС „у овом тренутку разговара са Покретом слободних грађана Саше Јанковића и Демократском странком“, истичући да су ти разговори „далеко одмакли“.

„Видим да неки разговарају и са Вуком Јеремићем, немам ништа против да и он приступи, али би било апсурдно да том покрету приступе странке које имају потпуно другачије виђење наше стратешке оријентације“, напоменуо је Тадић.

Договори се воде о јединственој листи, јединственим кандидатима и јединстрвеним политикама, објаснио је Тадић, али није желео да каже када би они могли да буду завршени и предочени јавности.

„Врло скоро“, кратко је најавио Тадић и приметио да је „велика штета што се опозиција није ујединила на претходним председничким изборима“.

Говорећи о сарадњи и са странкама које имају другачију стратешку оријентацију, попут Двери, Тадић је указао да би било апсурдно са њима градити савез, али је оценио да се и са тим странкама мора разговарати о „централном питању“, а то су услови за изборе.

Упитан какав има став у погледу бојкота избора, уколико услови изборне утакмице не буду равноправни, Тадић је узвратио да у овом тренутку на то питање не може да одговори, али да оставља отвореним све могућности.

„Свакако се, пре избора, морамо изборити за нормалне услове и то је најважније питање“, констатовао је Тадић, уз опаску да Александар Вучић има прилику да отвори друштвени дијалог о тој теми.

„Могао би да тражи мишљење од опозиције и невладиних о условима за изборе, као што сада тражи мишљење о Косову и Метохији“, објаснио је Тадић.

Ако каже да је спреман на дијалог о теми Косова, упитао је Тадић, зашто онда не би отворио друштвени дијалог и о толеранцији у друштву, помирењу и праву на другачије мишљење.

Тиме би се Вучић квалификовао да опозиција учествује у разговору и о великој теми Косова и Метохије, закључио је Тадић.