Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: „Предаја није опција! Имамо стратегију за Косово и Метохију!

0

Поводом најаве Председника Републике, Александра Вучића, да ће отпочети унутрашњи дијалог о јужној српској покрајини, Српски сабор Заветници поручује да су темељи српског питања на КиМ Устав Републике Србије, Резолуција 12 44 и историјски континуитет српске државности.

Поводом најаве Председника Републике, Александра Вучића, да ће отпочети унутрашњи дијалог о јужној српској покрајини, Српски сабор Заветници поручује да су темељи српског питања на КиМ Устав Републике Србије, Резолуција 12 44 и историјски континуитет српске државности. Било какве одлуке државног руководства мимо тих оквира су противне српским националним интересима.

И претходна и актуелна власт водиле су погрешну политику према Косову и Метохији. Упозоравали смо да су преговори са Приштином под окриљем Европске уније погубни и да је за бриселским преговарачким столом српска страна искључиво правила уступке на своју штету. Европска унија као медијатор није неутрална, јер је већина њених чланица признала тзв. “Републику Косово”. У таквим условима Србија је развлашћивана на Косову и Метохији, у замену за лажно обећање о некаквој “европској будућности” у коју више не верују ни народи унутар Европске Уније.

Косово и Метохија, као ризница српске духовне и културно-историјске баштине, као колеква нашег идентитета, као регија богата природним ресурсима, тзв. геополитички стомак Балкана од великог стратешког значаја, и пре свега, као симбол неповредивости српских граница, не смеју да се предају све и да нам Европска унија поклони стотине милијарди евра бесповратних кредита, а камоли у ситуацији у којој нам не нуде ништа, осим да будемо робови у њеном предсобљу.

С обзиром на то да је главна теза властодржаца у Србији да на КиМ треба прихватити “реалност”, подсећамо да је једина реалност та да су Косово и Метохија део српске територије који се нашао под окупацијом након илегалне агресије НАТО снага и на коме су сепаратистичко-терористичке албанске снаге извршиле етничко чишћење српског становништва и једнострано прогласиле парадржавне институције.

Апелујемо на власт да не обмањује себе и јавност да је одрицање од Косова рецепт за дугорочни мир и просперитет! Дугорочни мир је једино могућ уколико Србија буде енергично водила политику сузбијања великоалбанског експанзионизма који прети региону.

Одрицање од Косова и Метохије само би показало да се Србија мири са пљачкашко-агресорском стратегијом Албаније, чиме би она била додатно охрабрена, не само код албанских екстремиста, него и код других који са сличним амбицијама гледају на српску територију.

Одрицање од Косова данас значило би ницање ,,нових Косова“ широм Србије сутра. Свака издаја српских интереса на КиМ значила би политичку слабост Србије и увертиру за даљу дезинтеграцију државе и бујање сепаратисичких тенденција. Да ли је то Србија какву желимо да оставимо својој деци? Да ли ће онда уопште бити икакве Србије коју ћемо моћи да оставимо будућим поколењима?

Поништавањем видовданске етике Срба од храброг и поносног европског народа постаћемо обескорењена маса. Непоштовање “косовског мита” је удар на духовну суштину српског народа. Нема озбиљног народа који нема своје митове и вредности као везивно ткиво, а идеал српског народа који је на Косову створен је идеал слободарства. Какву то Србију желимо ако у њој нема места таквом концепту? Србију робова и јефтине радне снаге?

За Заветнике је једино прихватљив дијалог који води ка утврђивању јасне и дугорочне националне стратегије за обнову свих атрибута државности на Косову и Метохији. Ми ћемо као покрет, који је настао на идеји Косовског завета, понудити јавности одржива решења и свеобухватну стратегију коју смо озбиљно и темељно припремали.

Нема разговора о предаји Косова и Метохије, већ искључиво о покретању дипломатске офанзиве уз подршку наших међународних пријатеља и свенародног договора за јачање позиција Србије у јужној покрајини.

Српски сабор Заветници,

25. јула 2017. године