Прочитај ми чланак

СУД ПРЕСУДИО – председник Националног савета Aлбанаца Јонуз Муслиу мора у затвор

0

Председник Националног савета Aлбанаца Јонуз Муслиу каже да је суд у Београду донео правоснажну одлуку којом га осуђује на 40 дана затвора.

Међутим, како каже, не зна на шта се тачно та казна одложи.

„Не знам о чему је та казна, али није реч о казни за истицање албанске заставе, већ су у питању неке страначке активности“, казао је Муслиу агенцији Бета.

Муслиу је рекао да је о пресуди обавештен у понедељак и да сматра да је она донета „намерно, као вид притиска“, наводећи да му је остављено „само три дана да плати казну или да иде у затвор“.

Медији у Бујановцу су раније су пренели да је Муслијуа Прекршајни суд у Београду осудио на 40 дана затвора највероватније због истицања албанске заставе на згради Националног савета Aлбанаца у Бујановцу, односно да му је ту казну изрекао пошто две године није платио новчану казну од 40.000 динара, по пресуди од 23. јула 2015. године.

Међутим, убрзо се огласио портпарол Прекршајног апелационог суда Aлександар Илић који је изјавио да Муслиу није прекршајно кажњен са 40 дана затвора.

За прекршајни поступак у том случају је надлежан Прекршајни суд у Врању, који против Муслијуа води поступак за тај прекршај, али одлуку још није донео, прецизирао је Илић.

Подсећамо, Муслиу је крајем априла изазвао доста буре изјавом да је његов председник Еди Рама, а не Aлександар Вучић, као и да га не интересује то што на свим документима пише да живи у Републици Србији.

Према његовим речима, по Уставу Aлбаније Еди Рама је лидер свих Aлбанаца, ма где живели.

Осим тога, Муслиу је такође раније изјавио званична Тирана има пуну подршку за „уједињење Aлбаније и Косова“, ако изостане њихова европска перспектива, али не без Прешева, као и да „без Ниша нема ‘велике Aлбаније'“.