Прочитај ми чланак

ПРАВЕ МОСТ ДУГ 19 КИЛОМЕТАРА: Десет чињеница о Кримској ћуприји

0

Мост дугачак 19 километара са аутомобилским тракама и железничким колосецима, познатији ЈЕ као Кримски или Керчански мост. Изградња тече по плану, а реч је вероватно једном од најамбициознијих инжењеријских пројеката у руској историји

Руски министар саобраћаја је 17. јула саопштио да је завршено 75% ове масивне саобраћајнице која спаја Керчанско полуострво на Криму са Таманским полуострвом у Краснодарском крају. Министар се нада да ће мост бити отворен у децембру 2018. године.

Изградња овог моста је лична иницијатива председника Владимира Путина. Пројекат је технички веома сложен и захтеван. Кошта 228 милијарди рубаља (3,8 милијарди долара). Наводимо битније детаље везане за изградњу Кримског моста.

1. Идеја о изградњи моста је разматрана чак и пре него што је Крим поново постао део Русије. Украјински и руски експерти су током 2000-их истраживали могућност стварања саобраћајног коридора између ових двеју земаља, а 2008. је постигнут договор да се до 2014. године изгради Керчански мост. Ти радови, међутим, никада нису започети.

2. Ова мега грађевина се гради са обе стране, тако да би до споја требало да дође негде на средини. Пројекат треба да буде завршен до краја наредне године, и зато је на њему ангажовано преко 20 бродова и 5.000 радника који раде у три смене радним даном и викендом. У изградњи учествује преко 30 компанија.

3. Коловоз ће имати четири траке, те се очекује да ће мост моћи да прими 40.000 возила дневно. Брзина ће бити ограничена на 120 км/ч, од почетка до краја моста ће се стизати за десетак минута, а прелазак се неће наплаћивати.

4. Мост ће имати два пружна колосека, што значи да ће дневно преко њега моћи да пређе 47 возова максималном брзином од 120 км/ч (путнички) и 80 км/ч (теретни). Планирано је да мост 2019. године буде отворен за железнички саобраћај. Засада је урађено само 55% железничке инфраструктуре.

5. Мост неће представљати сметњу за пловидбу бродова кроз Керчански мореуз, јер ће имати специјалан лук висок 35 и дугачак 227 метара, тако да ће бродови моћи да прођу испод њега.

6. Мост се гради у тектонски и сеизмички активној зони. Конструктори су, међутим, успели да сведу потенцијалну опасност на минимум користећи три типа шипова. Зашиљени шипови се побијају 45 метара у морско дно, цевни 90, а призматични 16 метара. Укупно ће бити пободено 7.000 шипова који ће држати 595 носећих стубова Кримског моста.

7. Конструкција ће бити отпорна на земљотресе јаче од 9 степени Рихтерове скале, и биће заштићена од санти леда које плутају кроз мореуз током зиме. Аутори пројекта су узели у обзир и друге природне факторе (попут олуја, таласа, потапања и ерозије обала), као и потенцијални утицај моста на екологију.

Printskrin Jutjub

Остали део чланка прочитајте на порталу РУСКА РЕЧ.