Прочитај ми чланак

ПАТРИОТЕ СЕ УКЉУЧИЛИ У ДИЈАЛОГ О КОСМЕТУ: Ево шта поручују Вучићу!

0

Политичку сцену, али и целокупно друштво Србије, усталасао је позив председника Србије, Александра Вучића, на тзв. унутрашњи дијалог о питању Косова и Метохије, а тим поводом, редакција портала Комерсант.рс је покушала да афирмише тај дијалог и на једном месту сабере ставове оних српских политичара који генерацијски представљају политичаре од којих се очекује да у будућности руководе политичким кормилом Србије.

Ево шта неки од њих имају да поруче по питању Косова, те Вучићевог позива на дијалог по том питању…

Миљан Дамјановић

Миљан Дамјановић, кандидат за градоначелника Београда и председник београдског окружног одбора СРС-а, каже да позивом на дијалог о Космету, Вучић заправо најављује де факто признавање лажне државе Косово.

„Није случајна изјава Брнабићке да ће за северни део КиМ тражити додатну аутономију, а да ће се у каснијој фази у Бриселу преговарати о статусу. Ово исто најављује и Вучић само много перфидније. Припрема јавно мњење и народ у целини на „тежак“ корак, а то је де факто признавање лажне државе. Он је већ саопштио, између редова, да је крај, а сада следи медијска припрема терена на дуже стазе.“ – каже Дамјановић у изјави за Комерсант.рс.

„Ми, српски радикали, смо на жалост поново били у праву и на време смо грађане Србије упозоравали да су Бриселски споразуми увод у независност и да ће напредњаци завршити посао који су започеле ДОС-манлије. Вучић је само наставио политику ДОС-а по свим питањима, а по питању КиМ отишао је и корак даље тако да не чуде његови срдачни разговори с Тачијем!“ – додао је Дамјановић.

Иван Ивановић

Председник Српског народног покрета Наши, Иван Ивановић, познат по многобројним акцијама за одбрану Космета, каже да је дијалог могућ само у оквиру резолуције 1244 и Устава Републике Србије.

„Дијалог о Косову и Метохији може се водити само у оквиру резолуције 1244 и Устава Републике Србије, сваки други покушај који за циљ има прекрајање граница Србије, а под плаштом побољшања квалитета живота Срба на КиМ и осталих лагарија и играрија неће добро проћи. И раније је било политичара који су под притисцима запада себе проглашавали за „месије“ које ће разрешити „косовски чвор“, па им се то жестоко обило о главу.“ – каже Ивановић.

„Без обзира колики су притисци, без обзира какве су претње, нека се нико не игра главом да Косово и Метохију поклони шиптарским терористима. Никакве маске, паковања у обланде, лажи и медијске манипулације неће му помоћи. То је црвена линија која не сме да се пређе. Косово и Метохија не коче Србију на путу ка ЕУ, већ је то избор политичара да по сваку цену срљају у нешто, за шта и сами знају да се распада. Србија никада неће ући у ЕУ, а чак када би и ушла тамо нас не би чекали мед и млеко већ још већа економска пропаст и нове уцене. Влада Србије ако није способна да заштити своју територију и суверенитет нека прогласи окупацију Косова и Метохије, и јавно грађанима каже какве уцене долазе од стране западних сила.“ – поручује лидер Наших.

Мирослав Паровић

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, за Комерсант каже да су он и његова политичка странка спремни за дијалог који је инициран од стране председника Србије, истичући да се не сме одустати од легитимних интереса Србије, те да дијалог треба да буде инструмент за јачање државне позиције.

„Као политичка странка и ја као најмлађи политички лидер у земљи, изражавамо спремност да узмемо учешћа у дијалогу о Косову и Метохији који је инициран од стране Председника Србије. Сматрам да је за све веома важно да разговором дођемо до консензуса и да тиме ојачамо државне позиције.“ – каже Паровић за Комерсант.

„Унутрашњи дијалог о КиМ не сме послужити као изговор за одустајање од даље борбе за наше легитимне интересе и баш због тога ћемо ми у наредном периоду изаћи са низом конкретних и конструктивних предлога.“ – додао је он.

Миша Вацић

Бивши саветник у Влади Србије за Косово и Метохију, истакнути српски националиста и човек са дугогодишњим искуством у борби за очување снажне српске политике по питању Космета, Миша Вацић, поручује да „све осим спремности да се ратује за Космет представља велеиздају“, те упозорава на предстојећи жесток напад прозападних струја у Србији које ће искористити „дијалог“ за наметање антисрпских политичких платформи.

„У вези позива Председника републике Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога на Косову, сматрам да је то добра прилика да српски народ недвосмислено искаже став да нема предаје, да је без двоумљења Косово неотуђиви део Србије. Подржавам председникову иницијативу и позивам превасходно српске националисте да се мобилишу у велику и снажну кампању, којом би се јасно изрекао став да је српски народ спреман и врло рад да ратује за Космет! Да Косово и Метохија су били, јесу и биће неодвојиви део отаџбине. “ – каже Вацић за Комерсант.

„Са друге стране нас очекује јака кампања дефетизма НВО, либерала и западних медија, како је Косово камен око врата Србије, да гуши Србију, да штети Србији. Те бесмислене вештачки форсиране глупости народ не прихвата, али ипак је од круцијалне важности да родољубива јавност да свој јасан став као одговор на кампању антиуставних и антидржавних плаћеника. Све мање од спремности да се ратује за Космет је јасна велеиздаја. Зато не сме бити сујете између националних групација, међусобних напада или трошење енергије у нападе на институције. Већ да се покрене позитивна кампња према председнику, влади, скупштини, САНУ, СПЦ и целокупном народу како би сви заједно уставобранитељски, државотворно и једино праведно поручили: Космет је био, јесте и биће српски!“ – јасан је Вацић.

Срђан Ного

Срђан Ного, народни посланик и један од водећих људи Српског покрета Двери, у изјави за Комерсант.рс, каже да би дијалог имао смисла само уколико би окупио све друштвене факторе и то уколико постоји намера да се прекине издајничка политика и направи заокрет у потпуно другом правцу.

„Најпре подсећам да постоји званичан захтев Двери да се одржи седница Скупштине на тему Косова и Метохије, али владајућа већина одбија да дозволи ту седницу, те чуди сада позив на некакав нови унутрашњи дијалог. Овај предлог би могао да има смисао само ако би сви учесници дијалога – политички субјекти, Црква, националне институције –учествовале на разговорима заједно, и ако из тога постоји намера да се скупи снага за прекид издајничке политике и потпуни заокрет у другом правцу.“ – каже Ного.

„Већ пет година СНС и Александар Вучић воде катастрофалну политику предаје националних интереса на Косову и Метохији, која је довела до Бриселских споразума и гашења свих институција Србије н КиМ, успостављања границе према Косову и давања даљих атрибута суверенитета јужној српској покрајини – статус преговарача на највишем нивоу, позивни број, пријем у међународне институције попут МОК-а, итд. Стога Вучићев позив на дијалог око КиМ највише личи на његов покушај да припреми јавност за признање Косова и избацивање КиМ из уставне преамбуле. Вучић сада покушава да припреми терен за то и да у сопствену издају Косова увуче и друге делове српског друштва. Двери ће се томе снажно супротставити јер се о предаји дела наше државне територије не може водити дијалог, а очито је да је довршавање процеса предаје Косова и Метохије разлог западне подршке Вучићу да у Србији може да ради шта хоће: затвара медије, краде на изборима и лежи у криминалу и корупцији.“ – додаје Ного.

„Ми нећемо учествовати у позоришним и медијским представама, нити бити икебана и лажни алиби за настављање издајничке политике. Наш став је јасан – први кораци у политици према КиМ захтевају поништавањевпротивуставних бриселских споразума, прекид сваких разговоре под ингеренцијом ЕУ и ангажман на обнављању и јачању институција Србије на КиМ.“ – поручује Ного.