Прочитај ми чланак

„ОСВАЈАЊЕ“ БАЛКАНА: Загреб добија „амбасаду Каталоније“

0

Влада Каталоније отвориће ускоро у Хрватској своје представништво, која ће покривати земље југоисточне Европе, пише загребачки "Глобус". Како наводе, ту информацију им је потврдила "високопозиционирана особа регионалне владе у Барселони".

Тиме се политичка борба између Каталоније и Шпаније шири и на ове просторе, само два месеца пре најављеног референдума о независности, навео је Јутарњи.

– У Хрватској сигурно отварамо своје представништво као што смо урадили и у другим деловима Европе – каже извор у влади која је за 1. октобар најавила референдум о отцепљењу од Шпаније.

У Барселони то представништво службено називају „делегација“, иако га сматрају амбасадом регије са 7,5 милиона становника.

„Каталонци ће тако из Загреба настојати да остваре политичке и економске интересе у Словенији, БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији, Косову, Албанији, а могуће и у Бугарској и Румунији“, пише „Глобус“.

Међутим, први циљ је свакако придобијање међународне подршке за референдум који Влада у Мадриду и шпански Уставни суд сматрају незаконитим.

– Постоје стратешки критеријуми због којих смо одабрали Хрватску – каже извор „Глобуса“, али није желео да их наведе пре службеног отварање канцеларија.

Тренутно није познато ко ће водити канцеларију Каталоније у Загребу и колико ће људи бити запослено, али је познато да ће бити отворена у августу или почетком септембра. Постоји могућност да буде отворена и 11. септембра на национални Дан Каталоније, наводи „Глобус“, преноси Јутарњи.

Такве делегације Каталонија већ има у 11 земаља у свету, увек се налазе у главним градовима, а у Европи им је још једино преостао југоисточни део.

Делегације су прво отворене у Бриселу, Берлину, Лондону, Паризу, Италији и Аустрији, потом у Лисабону и Копенхагену, из кога се покривају нордијске земље, у Женеви и Варшави, одакле се покривају балтичке земље.

Свим тим „амбасада“ управља Канцеларија за институционалне и спољне послове те односе и транспарентност. Тај канцеларија, део каталонске владе, заправо је „каталонско министарство иностраних послова“.

На челу те канцеларије је 46-годишњи Раул Ромева, којег сматрају „министром спољних послова Каталоније“.

Хрватско министарство иностраних послова није одговорило хоће ли њихов представник присуствовати отварању у Загребу, нити да ли су у контакту с владом Каталоније. Шпанска делегација у Загребу такође није одговорила на то питање, навео је Јутарњи.