Прочитај ми чланак

ОПЕТ СМО КРИВИ: Због Срба уздрмана влада у Шведској

0

Приликом “цурења” поверљивих информација из Шведске наводно није дошло до злоупотреба. Са српском амбасадом нису контактирали. ИБМ без коментара.

Скандал око поверљивих информација о грађанима Шведске, које су доспеле у руке српских радника компаније НЦР, могао би да изазове највећу кризу владе ове скандинавске земље. Ово за “Новости” каже Микаел Делин, новинар шведског листа “Дагенс Нихетер” који је први открио велику аферу.

Бирократским пропустом угрожена је сигурност базе података у којој се, између осталог, налазе имена свих људи у полицијским регистрима, заштићених сведока, као и подаци о носивости свих путева и мостова, као и имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства у Шведској.

– Причу су откриле наше новине тек када је бивша директорка Aгенције за саобраћај кажњена – објашњава Делин.

– До овог месеца нико није знао ништа о истрази у овом случају. Јавност је забринута, јер су поверљиви подаци о грађанима у Шведској уопште доступни једној агенцији. И сам премијер је рекао да је реч о озбиљној причи. Треба истаћи да нема доказа да су те информације злоупотребљене, нити у Србији, ни у било којој другој земљи. Забрињавајуће је ипак да особе које нису прошле безбедносне провере имају приступ тим базама. Кључно питање за нас је зашто су шведске агенције унајмиле стране компаније, а да нису спровели одговарајуће провере и контроле по питању сигурности.

AФЕРA ПОСЛЕ КAЗНЕ

Бивша директорка Aгенције за саобраћај наводно се одлучила да овај осетљив посао изнесе ван земље због уштеда. Она је смењена у јануару ове године. Почетком јула кажњена је са 8.500 долара због немарног поступања са поверљивим подацима, када је и откривена цела афера.

У међувремену, из Министарства спољних послова Републике Србије потврдили су да нико у Шведској није контактирао са српском амбасадом. Из компаније ИБМ одговорили су да не коментаришу своје клијенте и упутили нас за даља питања на шведску Aгенцију за саобраћај. Од компаније НЦР одговори тек треба да стигну…

Према незваничним информацијама, Швеђанима су позната имена српских радника који су имали приступ базама са осетљивим подацима.

Aгенција за саобраћај наводно само је једна од многих шведских владиних агенција која користи услуге страних фирми. Проблем је настао у септембру 2015, када је посао одржавања база података и друге ИТ делатности препустила компанијама Aј-Би-Ем (ИБМ) у Чешкој и Ен-Си-Aр (НЦР) у Србији. Те године, 14 Срба је дошло у Шведску на додатне обуке.

Иако ти запослени немају увид у комуникацију унутар шведских институција која је криптована, подозрење је уследило јер је први пут неко ван шведских служби дошао тако близу “осетљивим” и обимним подацима.