Прочитај ми чланак

НОГО (ДВЕРИ): Власт смењује Липковског зато што не жели да ћути

0

Кључни проблем зашто се смењује професор Липковски, председник Националног просветног савета, и поред његове критике на стварање босанског језика и то што не постоји сарадња државе и савета, јесте заправо критика савета на Закон о образовању и предлози измена које практично делегира целокупан савет – рекао је Срђан Ного данас на седници скупштинског Одбора за образовање.

„Морам да признам да мало завидим професору Липковском данас, јер захтев за његову смену износе представници владајуће већине, као што је господин Орлић. Међутим, ради јавности и ради онога што је изречено на седници, тј. констатација да професор Липковски никад није требао да буде на месту председника Националног просветног савета, морам да објасним зашто Двери подржавају професора Липковског и зашто власт жели да га смени.

Професор Липковски је врхунски образован стручњак који је био декан Математичког факултета и проректор Универзитета у Београду. Школовао се у Прагу и Москви, основно и средње образовање стекао је у Београду, док се за постдокторске студије усавршавао у Немачкој и Русији. Сарадник је Математичког института САНУ и председник је Друштва математичара Србије. Из ове биографије се види да се ради о једном беспрекорном стручњаку. Посебно је важно истаћи да је математика област у којој Србија свакако има и успеха и репутацију“ – рекао је Срђан Ного.

Он је додао да је зато логично да се постави питање, зашто смета професор Липковски.

„Вероватно зато што не жели да прећути ово што се дешава у нашем образовању, које се системски урушава од 2001.

Свака нова власт доноси нове реформе, које су на жалост до сада биле на штету квалитета образовања. Национални просветни савет има дугу традицију. Задатак савета управо јесте да покуша да заустави негативне трендове да свака влада у систему образовања ради шта хоће, што наравно смета онима који желе да униште нашу просвету и образовање“ – истакао је народни полсланик Двери, Ного.

Срђан Ного је још рекао да се факултетске дипломе штанцују на веома сумњив начин и упитао колико само народних посланика и јавних функционера има такву диплому?

„Национални просветни савет смета, јер има интегритет, као и председник Липковски.

Кључни проблем зашто се смењује професор Липковски, и поред критике на стварање босанског језика и то што не постоји сарадња државе и савета, јесте заправо критика савета на Закон о образовању и предлози измена које практично делегира целокупан савет.

Професора Липковског подржало је 25 лица Националног просветног савета, који су уједно и представници најважнијих просветно-научних институција које ова земља има, а ви га смењујете“ – закључио је Ного и додао да образовање није дневно политичка ствар и требало би да можемо да издигнемо просвету и образовање изнад дневне политике.

Информативна служба Српског покрета Двери