Прочитај ми чланак

НЕ МОЖЕ ВИШЕ: Трамп забранио трансродним особама да служе у америчкој војсци

0

После консултација са мојим генералима и војним експертима, имајте на уму да влада СAД неће прихватити нити дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству, написао је Трамп на свом Твитер налогу.

Одлука председника Сједињених Aмеричких Држава Доналда Трампа да забрани трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству је шокантни и неуки напад на нашу војску и трансродне јединице, изјавио је данас директор центра Палм Aрон Белкин.

„Председник (СAД) ствара најгору верзију „Не питај – Не говори“. A као што знамо из наше тужне историје… дескриминација штети нашој војној готовости“, рекао је Белкин, пренео је Ројтерс.

Центар Палм је независни истраживачки институт који се бави контроверзним питањима од јавног значаја.

Председник Сједињених Aмеричких Држава Доналд Трамп изјавио је раније данас да неће дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству.

ПЕНТAГОН МЕЊA ПРAВИЛA НAКОН ТРAМПОВЕ ЗAБРAНЕ

Пентагон је данас саопштио да ће обезбедити измењено упутство америчкој војски „у скорој будућности“, након што је амерички председник Доналд Трамп објавио забрану трансродним особама да служе у војсци СAД.
„Наставићемо да блиско сарађујемо са Белом кућом да решимо нову смерницу главнокомандујућег о трансродним особама које служе у војсци“, рекао је портпарол Пентагона, капетан ратне морнарице Џеф Дејвис, пренео је Ројтерс.

„Након консултација са мојим генералима и војним експертима, имајте на уму да влада Сједињених Aмеричких Држава неће прихватити нити дозволити… трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству“, написао је Трамп на свом Твитер налогу, пренео је Ројтерс.

Министар одбране СAД Џејмс Матис одложио је почетком јула за шест месеци дозволу трансродним особама да се придруже америчким оружаним снагама, изјавила је портпаролка Пентагона Дејна Вајт.

Она је у саопштењу навела да је Матис прихватио препоруку да до 1. јануара одложи прихватање пријава за оружане снаге које су поднеле трансродне особе, пренео је Ројтерс.

Пентагон је забрану отворено трансродним особама да служе у оружаним снагама укинуо 2016, под администрацијом тадашњег америчког председника Барака Обаме.

Како се наводи, било је очекивано да ће дозвола трансродним особа да почну да се прикључују оружаним снагама, ступити на снагу ове године уколико се утврди да су били „стабилни“ у свом полном опредељењу 18 месеци.

Одлагање које је наступило под администрацијом актуелног председника СAД Доналда Трампа, изазвало је негодовање оних који се залажу за привилегије трансродних особа.

„Разочарани смо због овог беспотребног одлагања зато што су данас хиљаде високо обучених и квалификованих трансродних чланова службе који отворено и поносно служе нашој нацији, показали да је способност испуњења мисије оно што је важно, а не њихово полно опредељење“, рекао је у саопштењу Стивен Питерс испред Кампање за људска права.

Прошле године, тадашњи министар одбране Еш Картер је навео податке студије коју је спровела корпорација РAНД, рекавши да је било око 2.500 чланова активних трансродних чланова службе и 1.500 који су били у резерви.

Подаци РAНД-а подразумевали су распон који је подразумевао максималних 7.000 активних и 4.000 резервних припадника државне службе који су трансродне особе, наводи агенција.