Прочитај ми чланак

ЛОНЧАР О НОВИМ КЊИЖИЦАМА: Нисам задовољан организацијом

0

Све планиране здравствене картице су одштампане и испоручене РФЗО и у току је њихова подела грађанима, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Он је истакао да је незадовољан организацијом целог тог посла.

„Организација је требало да буде доста боља. Нисмо задовољни са тим како је то урађено и мораће из тога одређене поуке да се повуку и неки људи ће морати да сносе консеквенце зато што се овакве ствари дешавају“, рекао је Лончар одговарајући на питање новинара зашто толико траје подела здравствених картица.

Упитан и о кашњену овере нових здравствених картица, Лончар каже да за то нема оправдања.

„Ја сам одговоран. Није се спроводило оно што сам рекао да се спроводи и то мора да се реши, с тим сам упознао и премјерку“, рекао је Лончар и навео да је већ направљен план како да се те ствари реше.

Министар каже да је коначно потребно спровести реформу здравственог система која подразумева прелазак на електронски систем како се такви проблеми не би дешавали.

„Тотално је нелогично да ви платите доприносе за здравствено осигуирање и кад сте то платили да се то не види, него да ви морате ручно да однесете“, навео је Лончар.

Навео је да се ради комплетно нови систем који ће омогућити да се то истог момента кад се уплате доприноси за здравствено осгирање, у систему види да ли су уплаћени.

Ради се, додаје, о изузетно осетљивим подацима који морају да буду адекватно заштићени.

Објаснио је да ти подаци морају да буду заштићени и да до њих могу да дођу само одређени људи и то само у делу који се односи на проверу уплате доприноса за здравствено осигурање.

Подсетио је и да се прелази на електронски рецепт који ће умногоме помоћи јер хронични болесници више неће морати да иду лекару на месец, два него једном или два пута годишње, и добијаће електронски рецепт са којим ће моћи да подигну лекове.