Прочитај ми чланак

КО ЋЕ СВЕ НА РАЗГОВОРЕ О КОСОВУ: Са Вучићем владике СПЦ, академици и део опозиције

0

Председник Србије Александар Вучић започеће широки друштвени дијалог о Косову у септембру, а како је већ најавио, позив да учествују добиће све релевантне политичке странке, невладине организације, СПЦ и САНУ.

Део опозиције прихвата позив, део инсистира на јединственом ставу о позиву, а поједине опозиционе странке од Вучића прво траже конкретно решење.

Вучић је за „Блиц“ јуче написао ауторски текст у коме је позвао на унутрашњи дијалог и поручио да Србија није за потцењивање, иако Албанци имају значајну подршку западних земаља. Такође, навео је да решење не лежи у митовима, али ни у негирању и одрицању од свих наших националних и државних интереса. Проналажење решења, како је нагласио, захтева главу врућу од сталног размишљања, срце које је хладно на претеране емоције и руке упрљане компромисима. „И наше и албанске“, истакао је.

А шта о позиву на разговор о „најскупљој српској речи“ мисле они којима је позив упућен?

Директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) Милан Антонијевић каже да ће се његова организација одазвати и активно учествовати у доменима који се тичу људских права и правосуђа.

– Цивилно друштво је спремно на дијалог око Косова, а грађани са правом очекују помаке који се тичу људских права и правосуђа. Та питања су и иначе била одлучујућа да се бавимо бриселским дијалогом и нема разлога да сада променимо тај став – напомиње Антонијевић.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт каже да ће одлуку о томе да ли ће прихватити позив донети после консултација са својим тимом. Истиче и да је дијалог о свим кључним питањима у друштву неопходан.

– Нажалост, дебата о томе шта српско друштво мисли о будућим односима Србије и Косова је замрла пре доста година. Било би добро да у таквом дијалогу учествују све структуре – од Академије наука и уметности, универзитета, цивилног друштва, независних истраживачких институција, медија, привредних субјеката. Наравно, он подразумева и учешће доносилаца одлука, представнике власти и политичке опозиције – закључује Лихт.

За разговоре су спремни и СПЦ и САНУ. СПЦ је рекла да ће Црква „радо помоћи државном врху“, а спремност да дају своје мишљење исказао је и генерални секретар САНУ Марко Анђелковић.

– Председник Републике учинио би част САНУ ако би позвао чланове Академије да изнесу своје мишљење о темама важним за наше друштво, па тако и о КиМ – рекао је за „Новости“ Анђелковић.

Када је у питању опозиција, шеф ДСС Милан Јовановић каже да ће прихватити Вучићев позив, уз напомену да то питање не може да се реши на брзину, а поједине партије попут ДС позивају Вучића да прво саопшти конкретан предлог.

Вучић тврди да решење не лежи у митовима, али ни у одрицању од националних интереса.

– Иако су снаге које су изгубиле Косово водиле све време бесомучну кампању против демократа као издајника, чим су дошли на власт наставили су дијалог, сами себе називајући великим патриотама и спасиоцима. За разлику од њих тада, ми поздрављамо наставак дијалога са косовским Албанцима. Забринути смо због свега што се на Косову дешава и што се животи тих људи користе за политичка препуцавања. Из тог разлога и како Вучић те и такве разговоре не би злоупотребио позивамо га да прво одговори шта је договорио у Бриселу, а да затим оформи преговарачки тим за Косово и јавно саопшти свој предлог решења за питање Косова – предлаже шеф ДС Драган Шутановац.

Константин Самофалов из СДС сматра да би опозиционе странке морале да заузму јединствени став о Вучићевом позиву.

– Дакле, прво се у медијима покрене тема о неком позиву, пре него што он уопште и стигне. Осим тога, у контексту разговора који се воде око заједничког наступа демократске грађанске опозиције на београдским изборима, опозиционе странке би требало да договоре заједничко деловање и по свим осталим важним питањима. Тако сматрамо да би у ове договоре опозиције требало укључити и заједнички одговор на позив Вучића на разговоре о КиМ – напомиње Самофалов.

За лидера Двери Бошка Обрадовића тренутна власт је „већ признала Косово“ и каже да нема проблем и да Вучићу то каже у лице.

– А да ли ћемо се одазвати зависи од одлуке председништва Двери – каже он.

Очекивано је да владајуће странке одговоре позитивно, а лидер СПС Ивица Дачић позива јавност да узме удела у овим разговорима.

СПО: Подршка дијалогу о Косову

Српски покрет обнове пружио је пуну подршку иницијативи председника Србије Александра Вучића да се отвори унутрашњи дијалог о Косову, јер, како истичу, то залагање представља политику реалности. – Наша странка активно ће учествовати у овом дијалогу и понудиће своје конкретне предлоге да Косово више не буде симбол смрти и пораза, него симбол борбе за живот и победу земаљске, а не небеске Србије – навео је лидер СПО Вук Драшковић.