Прочитај ми чланак

ХОЈТ ЈИ ПРЕТИ: САД ће одбранити Западни Балкан од лошег утицаја Русије

0

Високи званичник Стејт депатмента Брајан Хојт Ји изјавио је да је Западни Балкан један од примера где САД морају остати опрезне без преувеличавања руског мешања у изборе и утицаја који покушава да прошири.

Ји је уочи посете потпредседника САД Мајка Пенса Црној Гори, поручио да ће ангажман САД у региону остати снажан.

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, сматра да ће тако остати и након најава да ће буџет Стејт департмента бити смањен, што ће умањити утицај Вашингтона на крхке демократије и тиме их изложити утицају Русије.

– Ипак, у неким питањима као што је борба против тероризма, САД и Русија су сагласне и, како каже Ји, наставиће блиско да сарађују – рекао је Ји за Глас Америке.

Али, тамо где Русија и САД немају исти интерес, САД ће, као што су већ рекли и државни секретар Тилерсон и потпредседник Пенс, бранити интересе и вредности које заступају заједно са својим савезницима, рекао је Ји и додао:
„То је оно што чинимо.“

САД ће, рекао је, предузети кораке да ојачају земље Западног Балкана у борби против лошег утицаја – било руског или неких других земаља.

– Желимо да будемо сигурни да ни Русији нити било ком другом актеру неће бити лако да утиче на спољну или унутрашњу политику на Балкану – каже Ји.

Сваку демократију би, каже, требало да забрине руско мешање у Црној Гори.

– Ако Русија жели, а то докази показују, не само да се меша у изборе, већ и да руши демократски изабрану владу земље која је недавно постала чланица НАТО-а, онда и друге државе на Балкану треба да буду опрезне – рекао је Ји говорећи о суђењу организаторима покушаја државног удара, од којих су поједини Руси, који су наводно планирали да убију премијера Мила Ђукановића и спрече Црну Гору да се приклони западу.

Ипак, покушај државног удара у октобру 2016. није успео, а Црна Гора се у јуну 2017. прикључила НАТО-у.

Москва се оштро противила не само чланству Црне Горе у НАТО-у, већ је активно радила на томе да друге балканске земље одврати од евроатлантских интеграција и на тај начин прошири свој утицај у региону, пренео је Глас Америке напомињући да се Русија се, наводно, мешала и у македонска унутрашња питања више од деценије и користила традиционалне везе са Србијом да одржи свој утицај.

Подсећа се да су САД су изразиле забринутост због руског хуманитарног центра у Србији, јер га поједине организције и војни стручњаци виде као прикривену базу за шпијунирање америчких интереса на Балкану.

Указује се да ће посета потпредседника САД Балкану уследиће након што се у Белој кући сусрео са новоизабраним председником Србије Александром Вучићем раније овог месеца.