Прочитај ми чланак

ДРЖАВА ПОМАЖЕ „ГОШИ“, чека се одлука о штрајку

0

Представници радника „Гоше“ из Смедеревске Паланке и Министарства привреде постигли су договор да држава репрограмира дугове ПИО фонду и Фонду за развој и да помогне фабрици да обезбеди послове са Железаром у Смедереву и преко СДПР-а са Иранцима, преноси РТС.

Радници су тренутно на састанку са директором фабрике у Агенцији за мирно решавање радних спорова и ако постигну договор о исплати дела дуга радницима за зараде, сутра би могао да буде прекинут штрајк и поново крене производња.

Четири члана Штрајкачког одбора „Гоше“ су у суботу замрзли штрајк глађу.

Радници „Гоше“ су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.

У „Гоши“ има 260 штрајкача, од укупно око 350 радника. Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.

У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара. На састанцима се разговара и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе.

„Гошу“ је приватизовала 2007. године словачка фирма ЗЗОС Трнава, а садашњи власник је „Лиснарт холдингс лимитид“ са Кипра.

Радници сумњају да је у реч о истом власнику, који је препродао „Гошу“ једном од својих предузећа.