Прочитај ми чланак

ТАЧИ и ВУЧИЋ – опасан и убојити НАТО тандем

0

Моје питање постављено док је ономад Вучић глумио хистерију због пуштања Харадинаја из француског затвора, у чему је разлика између њега и Тачија, па је Тачи партнер за разговор, а Харадинај терориста? - полако добија одговор у политичкој стварности. Вучић и Тачи су тандем који су евроатлантисти формирали ради остварења својих интереса на Балкану, а у који спада и тотално растакање Србије.

Јер, ако некоме и није било јасно шта је значио Тачијев твит како ће убрзо доћи до „нормализације односа Србије и Косова“, написан непосредно након недавног самита у Дубровнику, баш у време када је Вучић медијски интензивирао позив на “унутрашњи дијалог о Косову” (који ће водити са Весном Пешић, Соњом Бисерко, Јеленом Милић, Драганом Шутановцем и осталима од те феле), ваљда се све разбистрило после Вучићевог ауторског текста у Блицу и интервјуа датом Пинку.

Збогом Косово. Довиђења Русијо. Све је већ договорено раније, а Пенс је ставио печат на то. Сад креће представа, која треба да припреми јавност на тзв. реалност на терену. Циркус који нормалном човеку вређа интелигенцију. Нећу се овде много бавити Вучићевим отрицаним флоскулама које извиру из његовог “паметовања” у Блицу и из његовог лупетања на Пинку. Опет се дохватио наше деце и њихове будућности, обећао повећање пензија и плата, али и претио колачивши очи у Митровићеве камере. Све већ виђено. Нека. Не каже се залуду – “Крчаг иде на воду док се не разбије”.

Али, нећу се тиме сада бавити. Тема ове скице није Вучић као солиста, већ његов тандем са Тачијем. Практично истовремено са његовим двоструким “нападом”, на српску свест деловао је и Хашим Тачи својим интервјуом Танјугу, који је неким чудом преживео најављено “гашење” од стране државе, али од тада се значајно приближио средини Вучићеве линије. То нам објашњава и откуд Тачи у жижи Танјуга. Било би превише да је и он дошао на Пинк или код Марића.

Шта нам то поручује Тачи? Буквално афирмише оно што Вучић говори, али и допуњује га у ономе о чему још не говори. Рецимо, афирмација:

“Када слушам противнике дијалога, питам самог себе шта они мисле, које решење имају за албанско-српске односе или односе Косово—Србија? Кризе? Сукобе? Проблеме? Рат? Зато што је брже могуће морамо да идемо према дијалогу”, каже нам Тачи.(1) Познато? Итекако. Управо тим вокабуларом Вучић промовише фарсу коју зове “унутрашњи дијалог”.

Или, “Србија треба да се определи да ли жели да гледа према сигурној европској будућности, или да живи у митовима и прошлости“(2). Не, ово није, изрекао Вучић, како вероватно мислите. Уствари, јесте изрекао бар стотину пута, али није изрекао сада Танјугу. Ово је цитат Тачијевих речи.

“Све док се не ослободи косовског терета, Србија неће моћи да постане део европске породице”.(3) Будући да је овај интервју прављен нешто пре Вучићевог “ауторског” чланка изгледа да је овде Вучић цитирао Тачија. Или су заиста прави тандем, који је почео да мисли исто?!

Још је занимљивије оно где је Тачи комплемент Вучићу, односно где га допуњује, дојашњава и препрема му терен саопштавајући нам оно о чему Вучић још увек ћути.

„Веома је важно што смо се договорили да овај дијалог буде активнији, динамичнији, са више резултата и у ограниченом временском периоду и политичком оквиру, који је такође ограничен“(4), каже нам Тачи. Дакле, правог дијалога неће ни бити. Само форма у којој ће Вучић прихватити шта му се тражи, а Тачи глумити компромис.

„Свестан сам да Србија не може да призна Косово у неколико наредних дана, месеци или година, али оно што је веома битно јесте да ће Косово постати део свих међународних организација“ – предочава Тачи Танјугу. Још једна потврда да дијалога неће ни бити. Какав дијалог када нам Тачи већ саопштава резултат. Косово ће, најмање, добити столицу у УН!

Сећате ли се ко је то први Шиптарима понудио, а да му нико то није тражио? Политички камелеон, Ивица Дачић, док је био премијер и водио бриселски “дијалог”. Вероватно му је она цифра од 50 милијарди долара колико је Сорош, својевремено, нудио Милошевићу за одрицање од Космета, а што је свим социјалистима било познато, помутила разум…

Али, шта ће добити Срби? Па, ваљда, ту ЗСО. По Уставу Косова. И Тачи им неће тражити Ниш. За сада!

У сваком случају, надам се да сам предочио какав су тандем Вучић и Тачи. Какав Боро и Рамиз. Та двојица су плод Титове измишљотине. Једва да су се и знали. Вокри и Дивац јесу одрадили посао око увођења Косова у Олимпијски комитет, но тешко да би се могли назвати тандемом. То је било једнократно. Као успутни групњак у јавној кући у којој је интерес спорта важнији од интереса државе. И њих двојица, једва да су се знали…

Али, Вучић и Тачи се знају. Имају осећај један за другога у политичком времену и простору. Допуњују се. Друже с Милом Ђукановићем и принцом Заједом. Деле европске визије и идије. Да, они су заиста опасан и убојити тандем нападача. Посебно, по Србе и Србију…

Но, бар знамо зашто је Вучићу Харадинај терориста, а Тачи партнер за разговоре …

1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/kosovo-i-metohija/srbija-treba-da-se-opredeli-da-li-zeli-da-zivi-u-mitovima-hasim-taci/
2. Исто
3. Исто
4. Исто