Прочитај ми чланак

ШИПТАРИ РУШЕ ЗАЕВА ЗБОГ КОСОВА: Македонија пред драматичним политичким заплетом!

0

Македонски премијер Зоран Заев, кога многи оптужују за пакт са Шиптарима, могао би да изгуби власт због Косова! Иако је на власт дошао као албански фаворит, Заев сад одбија да гласа за пријем лажне државе Косово у Унеско, због чега Шиптари прете да ће срушити његову владу!

Како јављају скопски медији, Заев је после доласка на функцију изјавио да ће та држава, која је у октобру 2015. гласала за пријем Приштине у Унеско, на наредном гласању променити став и бити „неутрална“.
Албанске партије у Македонији, чије су вође углавном бивши борци терористичке ОВК, због овога су бесне на Заева и прете му рушењем владе ако на јесен не буде подржао лажну државу Косово!

‘Тихи рат’

Добро обавештени извори тврде да у Скопљу тренутно траје „тихи рат“ Заева и албанских лидера.

– Заев је за српске медије рекао да ће Скопље променити став и да ће на јесен бити уздржано о пријему Косова у Унеско. Шефови албанских партија су ово дочекали на нож. Поручили су Заеву да ће му моментално отказати подршку и срушити владу. Притисци трају месецима, а сва је прилика да ће се појачавати. Заева притискају и Албанци с Косова и из Тиране. Инсистирају на „тиранској платформи“, која је послужила као основа да Заев добије подршку за власт, а коју македонски лидер покушава да заобиђе… – преносе саговорници блиски македонском лидеру.

Министар спољних послова Ивица Дачић, на другој страни, није желео да коментарише ове наводе.

– Рекао сам све што сам имао. Видећемо како ће се Македонија понашати – поручује Дачић, који је раније најавио могућност да Србија повуче признање уставног назива Македонија због њених ставова о Косову.

– Европа и свет користе назив Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ). Македонију смо признали вређајући Грке, а Македонци гласају за Косово. Ми смо будале! – нагласио је тада Дачић.
Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да ће Србија сигурно мерити односе са суседима.

– Не изненађује то што албанске партије инсистирају да се понови став из 2015. и гласа за пријем Косова у Унеско. Реч је о албанским интересима, а „тиранском платформом“ договорено је да Албанци на целом Балкану буду јединствени и усаглашени – подвлачи Миливојевић.

Обећао је, али…

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић сматра да је ово кључно питање на ком ће Заев показати да ли ће испунити обећање или ће га заборавити због жеље за влашћу.
 
– Заев ће на јесен имати прилику да покаже држи ли реч. Ако подржи Косово, индиректно ће ићи наруку растакању сопствене државе. Истовремено, охрабриће и заговорнике такозване велике Албаније, што је јако опасно – закључује Јовановић.

Недостајала им три гласа за пријем

Подсетимо, лажна држава Косово поднела 2015. године захтев за пријем у Унеско. На Генералној конференцији Унеска, на којој је за позитивну одлуку потребна двотрећинска већина, Приштини су недостајала свега три гласа за пријем.
Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је су он и председник Србије Александар Вучић разјаснили све несугласице и договорили се да ће сарађивати.