Прочитај ми чланак

РУКОВОДСТВО „ФИЈАТА“ И СИНДИКАЛЦИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ; БРНАБИЋ: Постигнут компромис

0

Руководство "Фијата" и Самостални синдикат потписали су споразум у Влади Србије. Договорено повећање плата и нови колективни уговор на три године.

Радници „Фијатове“ фабрике у Крагујевцу прихватили су понуду коју им је послодавац предочио у петак, после три дана преговора. Споразум о томе у Влади су потписати руководство компаније и предстваници Самосталног синдиката, који су и покренули тронедељни штрајк.

Радницима је понуђено повећање зарада у наредне три године у складу с проценом Народне банке Србије о расту инфлације. У августу ће им зараде бити увећане за 2,2 одсто, а у фебруару – 4,5 процената.

„Фијат“ је обећао и да ће бити удвостручена накнада за превоз ван стандардног радног времена, у августу ће радници добити половину бонуса ефикасности за прошлу годину, а другу половину у децембру. Договорено је и да се формира Комисија која ће утврдити да ли су и на којим радним местима запослени преоптерећени.

Како преноси РТС, договор ће бити део Колективног уговора који ће важити три године. Наводећи да су представници синдиката прихватили да се уздржавају од било каквих штрајкова за то време, Влада Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је наша земља добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље.

Брнабић: Постигнут добар компромис

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас након потписивања споразума између пословодства и Самосталног синдиката у Фијату, да су разговори били јако тешки али да је пронађен добар компромис.

„Разговори били јако тешки,сви смо исцрпљени. Ово су били прави разговори у смислу да не постоји страна која је победник и страна која је изгубила. Нађен је добар компромис,“ рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, обе стране су биле одговорне и храбре.

„Знам да ће и видела сам да су представници радника већ изложени неким критиама да је то могло боље, али радници су имали озбиљне представнике који су натерали и Фијат и владу на озбиљан компромис“ рекла је она.

Брнабићева каже да и даље стоји иза радника Фијата.

„Немам никакав проблем да поново разговрам са радницима и објасним шта је добијено овим разговорима,“ додала је она.

Премијерка се захвалила свим странама које су се одазвале позиву владе за разговоре, а радницима и Штрајкачком одобру на одговорности и храбрости што су веровали у владу и могућност да се разговара и нађе компромисно решење.

Захвалила се и представницима Фијата што су имали разумевања за разговоре кој су вођени и за захтеве радника.

Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења.

Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније.

Комисија ће почети са радом од 15. септембра.

Брнабић је објаснила да је овом приликом Влада Србије интервенисала како би се постигао договор овде јер је била ванредна ситуација и дошло до потпуног потпуни прекида производње у фирми која запошљава више од 2.500 људи, трпео је БДП, извоз и кооперанти…

За све остале ствари постоји интитуционални механизам Агенција за мирно решавање спорова, која је јако професинална, навела је она и истакла да се нада још већој производњи у Фијату.