Прочитај ми чланак

ОДНОСИ СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ ПОНОВО НА ПРОБИ: У жижи Прохор Пчињски

0

Односи Скопља и Београда у последње време ретко се могу назвати складним.

Нова проба односа Србије и Македоније биће и питање да ли ће највећи македонски празник „Илинден“ моћи да буде прослављен у манастиру Прохор Пчињски.

Македонска делегација још није добила потврдан одговор од Српске православне цркве да прославу празника обележи у српском манастиру Прохор Пчињски.

Поводом захтева македонских власти да се дозволи делегацији из Скопља да годишњицу највећег македонског празника – Илиндена, обележи у манастиру Прохор Пчињски, на територији Србије, министар спољних послова Ивица Дачић каже да не може држава да одлучује о томе.

„Нема то везе са државом, то је манастир. Не може држава да одлучује о томе. Они се сваке године обраћају нама, ми то пошаљемо цркви, црква са њима комуницира, а ви знате какви су односи што се тога тиче. Ту нема никакве дилеме“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање о односима са Македонијом и да су можда неке његове изјаве утицале на погоршање тих односа, Дачић је подсетио да је, када је говорио о тој земљи, рекао да смо признали Македонију под уставним именом, а да су они касније признали Косово и гласали за Косово у УНЕСКО.

„Како сам ја нарушио односе што сам то рекао? Ја сам се са њима разјаснио. Како они према нама, тако ми према њима и тачка. И не само са њима, него и са свима другима“, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије истакао је да Србија има жељу за побољшање односа са Македонијом и да је много урадила на томе.

„Ми смо уложили у односе са Македонијом. Они су увек гласали против наших интереса. Не могу сада да кажем браво. Љути смо“, рекао је Дачић.

„Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити“, рекао је Заев.

Епархија Врањска није добила захтев македонских власти, „за то је надлежна Патријаршија СПЦ“

Епархија Врањска није добила захтев македонских власти за обележавање годишњице одржавања АСНОМ-а у манастиру Свети Прохор Пчињски 2. августа али то и није у њеној надлежности јер је за међудржавне односе надлежна искључиво Патријаршија Српске православне цркве (СПЦ).Како је агенцији Бета речено у Епархији Врањској, међународна питања решава тело у Патријаршији на чијем се челу налази епископ бачки Иринеј.

Иако је у македонским медијима ове године посебно пропраћен захтев њиховог државног врха за обележавање годишњице првог заседања Антифашистичког Собрања Народног ослобођења Македоније (АСНОМ) у манастиру Свети Прохор Пчињски 2. августа, не очекује се да ће одговор СПЦ бити другачији него претходних година – када је такав захтев редовно одбијан.

Македонски државни врх је до 2003. године годишњицу одржавања АСНОМ-а обележавао у или поред манастира свети Прохор Пчињски, који се налази у општини Бујановац, уз велике мере безбедности и бојкот црквених власти.

Од 2004. године обележавање АСНОМ-а, који Македонија под називом Илинден слави као државни празник, измештено је у Меморијални центар у селу Пелинце, са македонске стране границе, а сваког 2. августа само мали број македонских туриста обилази и манастир Свети Прохор Пчињски, који се налази на самој граници са Македонијом.

Последњи македонски званичник који је Илинден обележио код Прохора Пчињског био је тадашњи председник македонске Скупштине Никола Поповски, 2. августа 2003. године, а СПЦ је раније изместила из круга манастира спомен плочу да је у њему одржано прво заседање АСНОМ-а, као и музеј који је био томе посвећен.