Прочитај ми чланак

О КОСОВУ МОГУ ДА ОДЛУЧЕ САМО СРБИ НА РЕФЕРЕНДУМУ, а никако један човек

0

Професор Правног факултета у Београду Владан Петров сматра да Косово и Метохија (КИМ) мора уставноправно остати део Србије.

Како је истакао, то је „црвена линија“ од које се не може одступити, док је о свему осталом дијалог могућ.

„Косово не може из Србије, оно је њен саставни део. О свему осталом, о различитим облицима политичког заједништва је могуће говорити“, рекао је Петров Тањугу поводом позива председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о КИМ.

Он је истакао да, уставно-правно посматрано, КИМ може престати да буде део Србије само вољом грађана Србије израженом на референдуму, а никако вољом једног човека или политичке опције и подсетио да Преамбула спрског Устава прокламује „суштинску аутономију Косова и Метохије“.

„Том суштинском аутономијом, која се може широко дефинисати, одавно смо показали спремност да косовским Албанцима дамо највећу могућу аутоономију која постоји у свету, али у границама Републике Србије.“

Петров је истакао да није реч о питању које се може решити одмах или за коју годину, већ о стратешком питању које ће се решавати кроз процес и на дуге стазе.

У том процесу интерес Србије и њених грађана, не занемарујући шири контекст, још једна је „црвена линија“ испод које се не може ићи, наглашава Петров.

„У том процесу јака и стабилна Србија наспрам једне квазидржаве на ‘вештачком дисању’, имаће велике шансе да заштити свој интерес и интерес својих грађана“, поручује Петров.

Осврћући се на Вучићев позив на друштвени дијалог, Петров сматра да је то позив јавности, а нарочито интелектуалцима, да своје духовне и интелектуалне моћи ангажују у проналажењу решења за косовско питање, али да и на овај начин покаже међународној заједници да је Србија спремна за тражење решења свим расположивим мирним средствима.

“Унутрашњи дијалог може трајати месецима или знатно дуже, и требало би да каналише мишљења о томе како Србија у будућности види уставно-правно статус КИМ”, навео је Петров.

Ако друштвени дијалог заживи и да одређене путоказе, онда, како је навео, треба формирати комисију састављену од угледних људи, академика и универзитетских професора, бивших дипломата И политичара, која би предложила стратегију за решавање питања КИМ.