Прочитај ми чланак

НЕ РАДИТЕ ИХ:Ствари које ће сваког Грка довести до лудила да ће пожелети да вас..

0

Не радите ове ствари ако не желите да уништите одмор

Свако од нас жели да ужива у свом летовању. Ако сте за одмор одабрали Грчку и желите да се лепо проведете, најбоље би било да не радите ове ствари јер је то сигуран начин да изнервирате Грке.

 

1. Превише сте избирљиви са храном

Ако власника неке таверне питате за оброк без глутена или вегане, то ће бити вероватно први пут да чује те речи. Вероватно ће вам у прво време бити тешко да се прилагодите, али ако пре доласка мало истражите локална јела која можете да наручите, сигурно ћете пронаћи мноштво укусне хране.

2. Стајете на страну Немачке – без обзира на тему

Грци готово никада нису имали добре односе са Немачком, а најновији финансијски проблеми нису помогли да се ствари промене. Ако причате о политици, фудбалу или било којој другој ствари – брањење Немачке или стајање на њену страну је најбољи начин да разљутите све Грке који се налазе у вашем присуству.

3. Показујете да не разликујете модерну и древну Грчку

Грци су веома поносни на своју историју и са великом пажњом ће вам објашњавати шта су све њихови преци смислили. Зато не би било паметно да их питате да ли и даље обожавају богове са Олимпије или живе у мини партенонима. Без обзира на богату историју, Грци живе у 21. веку.

4. Кажете да мрзите Атину након што сте у њој провели 24 сата и посетили све замке за туристе

Ако вам се након мало истраживања Атина не свиђа, то је ваше мишљење и сасвим је у реду. Само немојте себе прогласити стручњаком за овај град јер сте пројурили кроз Акропољ и све остале туристичке знаменитости и видели сте све што овај град од 3 милиона становника има да понуди.

Многи се такође збуне јер наиђу на модеран град уместо на призор из древне Грчке препун храмова и филозофа.

5. Називате Грке лењима

У питању је стереотип који никако да нестане. Бројна истраживања показала су да Грци раде више сати него житељи других европских земаља. Само зато што становници ове земље цене време за одмор и опуштање, то не значи да су лењи – већ да им је важно време проведено са пријатељима и породицом.

6. Кажете им да су заслужили кризу која их је погодила

Свако има право на своје мишљење, али ако желите да га сви чују, требало би да прочитате много више од неколико чланака из новина на ту тему.

Особа са којом причате можда је због финансијске кризе изгубила посао, пензију или дом. Ако они нису, сигурно познају некога ко јесте.

Многи Грци су вредно радили и покушавали да воде нормалан живот када им је економија уништена.

7. Одбијате храну када сте гост у нечијој кући

Храна је веома друштвена ствар у Грчкој и зато неће благонаклоно гледати на особу која одбија храну, без обзира на то да ли сте гладни или не, или само покушавате да будете љубазни.

На овај начин домаћину поручујете: Не верујем у твоје кување и не желим да се дружим са људима из ове куће.

8. Наговестите да постоји боља летња дестинација

Грци су поносни на своју земљу, острва и море и биће дубокок повређени. Најбоље би било да то не спомињете у друштву локалног становништва.