Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКА УНИЈА АМЕРИЦИ прети санкцијама

0

Аустријска влада је изразила забринутост због покушаја Вашингтона да наметне нове санкције Русији, јер ће оне штетити економским интересима Аустрије, а Екстратериторијалну примену америчких закона је описала као "неприхватљиву".

„Једнострано пооштравање санкција против Русије може значити фрустрирајуће одбацивање заједничке политике ЕУ и Сједињених Држава према ситуацији у Украјини“, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Аустрије, Јирген Шварц.

Аустрија је још једном нагласила како санкције које планирају увести САД могу бити усмерени, између осталог, против европских фирми који су укључене у развој европске енергетске инфраструктуре, укључујући велике аустријске компаније.

„У том смислу, екстратериторијални примена националног права је потпуно неприхватљива“, рекао је Шварц.

Додао је како би било врло забрињавајуће да САД покушају да утичу на снабдевање енергијом у Европи и да једностраним санкцијама уствари желе да остваре властите економске интересе.

„Европска снабдевање енергијом је ствар Европе“, упозорио је портпарол аустријске дипломатије.

ЕУ би могла увести протусанкције Америци

Амерички Конгрес је на својој службеној интернет страници објавио текст новог нацрта закона о додатним санкцијама против Русије, а гласање је на распореду данас. Мере се односе на енергетски и банкарски сектори руске привреде, а посебно се циља на пројекат гасовода „Северни ток 2“.

ЕУ позива Вашингтон да и даље координише своје акције са својим партнерима. У том смислу, Европска комисија упозорава на могуће нежељене последице новог закона на настојања ЕУ да диверсифицира изворе енергије.

Према документу којем је имао приступ Финајшнл тајмс, „Брисел припрема одмазду против Сједињених Држава, ако се Вашингтон оглуши на апел из ЕУ и наметне нове санкције против Русије које ће снажно погодити европске компаније“.

Конкретно, један од одговора ЕУ је ограничавање кредитирања америчких компанија од стране европских банака, што би практично значило увођење финансијских санкција Вашингтону од стране Брисела.

У понедељак је председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао на хитну расправу о могућем одговору ЕУ на америчке санкције против Русије. Састанак Европске комисије о овој теми је заказан за среду, 26.јула.