Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ О КОСОВСКОМ ДИЈАЛОГУ: Нема трајног решења ако се не пође од…

0

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић каже да је добро што је председник Србије Александар Вучић позвао и на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, али додаје да сада представници опозиције који износе сталне критике и примедбе имају прилику да кажу шта мисле

Дачић је рекао да је важно да се тражи одрживо решење, јер су се, примећује, времена променила, али сматра и да је тешко у том дијалогу постићи консензус, већ да пре свега треба покушати да се о томе разговара.

Како је рекао, тај проблем постоји и често се злоупотребљава у политичке сврхе, а у томе се најчешће догоди да се суоче „две врсте фикције“.

Једна је, каже, прича у рангу митова, а друга – ма све смо изгубили, дајте да дигнемо руке.

Поновио је да је важно тражити одрживо решење и да су се времена и међународни односи променили, да Србија не може сама и да су јој потребни пријатељи.

Додао је и да Србија такође не жели да инсистира на нечему што је против интереса других народа.

Он је подсетио да је још раније предлагао да се „удари“ на разлог због чега постоје сукоби, односно да се реши узрок свих проблема јер, како каже, не може се наћи трајно решење уколико се не пође од реалних интереса и српског и албанског народа.

– Предлажем сваком да узме Устав испод руке па нек иде у Приштину. Или, предлажем Тачију да узме Устав Косова па да иде у Лепосавић – поручио је Дачић коментаришући критике на његов рачун, а у вези са Бриселским споразумом и тиме да није у складу са Уставом.

У том смислу приметио је да је Косово тема „куд год да се крене“ и то, уверен је, јесте тема која мора да се реши.

Многи су, каже, напали Вучића да припрема терен за признање Косова, али запитао се и ко су ти који су рекли.

– Ево сада имају лепо шансу представници опозиције да кажу шта хоће – поручио је он.

На питање који је његов предлог за решење ситуације у вези с Косовом, Дачић је одговорио питањем зашто уопште од њега траже да о томе говори кад он то чини већ десет година.

– Знате за шта сам се залагао – моји предлози су јасни и свима познати – поручио је, уз опаску да би лично био срећан да се о томе разговарало пре више од 10 година.

– Када сам износио неке планове био сам нападан овде у земљи – рекао је Дачић.

На питање да ли је видео Вучићев план одговорио је да председник Србија иако има план сигурно то неће изнети сада и додао да, и када би лично знао за тај план, „то није нешто што би требало да износим у јавност“.