Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР РАМА ШЕРОВАО ВУЧИЋЕВ ТЕКСТ – Срби признајте Косово!

0

Албански премијер Еди Рама објавио је на својој страници на Фејсбуку текст председника Србије Александра Вучића о Косову, који је назвао "причом дана".

Осим тога, Рама је позвао Србију да призна независност Косова, рекавши да ће то допринети стабилизацији балканског региона.

Фото: Влада Србије

Како каже, српско признање Косова било би „јасно решење на путу из мрачног тунела ка светлости“.

Рама је поред текста позвао Приштину и Београд да наставе дијалог и поздравио пут ка побољшању односа Албанаца и Срба, преноси косовски лист „Газета метро“.

Он је похвалио ауторски текст председника Србије Александра Вучића који је за лист „Блиц“ оценио да је унутрашњи дијалог о Косову одлучујући за будућност Србије и српског народа.

Рама је навео да „постоји дугачак пут који излази из тунела тешке историје крваве окрутности, коју показује историја Балкана“, а где су, како је додао, „последњих година предузети кораци које нису замишљали ни највећи оптимисти“.

Од када је постао премијер Албаније 2013. године, Рама је иницирао албанско-српски дијалог, међутим односи Србије и Албаније су затегнути због неслагања о Косову.

Рама је истакао да ће обострани напори у дијалогу довести до даљег опуштања у тим односима ради, како је навео, „деце наша два народа и одговорности за будућност у миру и добробити наша два народа“, наводи приштински лист.

Председник Србије Александар Вучић каже да је грађане Србије позвао на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како не би тај терет оставили потомцима.

„Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак и да покушамо да будемо реални, да не допустимо себи да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи оно што смо давно изгубили“, написао је Вучић у ауторском тексту за „Блиц“.