Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ КРИТИКУЈЕ „ИМПЕРИЈАЛНУ СВЕСТ” СРБА: „Косово је питање које стопира све нас”

0

Председник Србије Aлександар Вучић оценио је да је питање односа према Косову и Метохији питање које "стопира све нас".

„Ми док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се из тога нећемо искобељати… То је питање о којем морам да будем отворен према грађанима Србије“, рекао је Вучић за телевизију Пинк и позвао све који желе о томе воде отворени дијалог.

Он је казао да ће „наша деца да се бију“ ако се оставе нерешена питања, наводећи да треба ствари довести до реалног нивоа и сачувати оно што се може сачувати.

„Срби на Косову и Метохији знају да морамо да будемо реални да би они у својим кућама могли тамо да опстану“, рекао је Вучић и додао да је због свега тога фокусиран на размишљање о политичком наслеђу које ће остати будућим генерацијама.

Истакао је да више нема личних амбиција, подсећајући да је био један од најмлађих посланика, министара, премијера, као и један од најмлађих председника.

„Немам више за шта друго лично да се борим, захвалан сам народу којем треба да се одужим“, казао је Вучић и навео да је као председник Владе Србије уредио државну касу, смањио незапосленост, итд.

Вучић је казао да Срби морају да промене своју свест, јер како каже, грешили су зато што су себи дали право да имају „империјалну свест“, а никада се нису трудили да науче туђ језик и разумеју шта је то што други желе „ако ни због чега другог онда бар да би предвидели њихове потезе“.

Поновио је да Србија заступа политику слободе, независности и суверенитета.

„Пенс ме испратио да покаже поштовање према Србији“

Председник Србије Aлександар Вучић истакао је да је током посете СAД водио добре разговоре за Србију.

Он је поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, „успостављање међусобног поштовања и разумевања“.

„Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији“, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима, као што га, каже, разуме се, „није питао да ли је учествовао у паљењу америчке амбасаде“.

„Није, наравно, тачно ни то да сам се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи. Он тај случај није ни поменуо“, додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истражен.

Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.

„И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима“, казао је Вучић.