Прочитај ми чланак

НАКОН ПАДА РАКЕ: Жене пале бурке, мушкарци се брију

0

Сиријске демократске снаге објавиле су видео снимак у ком жене из Раке, након ослобађања од терориста ИД, спаљују бурке, а мушкарци брију браде.

Сиријски цивили из Раке, који су месецима били највеће жртве рата за ослобађање тог сиријског града, у ком су владали екстремисти Исламске државе, прославили су ослобађање од ИД паљењем бурки и бријањем брада, пренео је Индеx.хр.

Тај портал подсећа да су жене и мушкарци били присиљени да се држр строгих правила облаћења и понашања у местима у којима је владала Исламска држава. На једном снимку, који су објавиле Сиријске демократске снаге, савеза у ком доминирају курдски борци, група жена скинула је црну одећу и запалила је након што су им чланови породице ослобођени.

Преживели су снимљени како газе одећу коју су морали да носе до пре неколико дана. „Дајте ми упаљач. Спалићу ово. Нека одећа коју су нас терали да носимо буде проклета“, поручила је једнажена док је друга пожелела исто и рекла да су јој борци ИД спалили оца.

Снимљен је и један мушкарац који је дошао до бријача и затражио да му обрију дугу браду коју је морао да носи под режимом ИД. „Све одрежи само у инат њима“, рекао је.