Прочитај ми чланак

БРИТАНЦИ ОЦРНИЛИ ХРВАТСКУ: Не возите се возом, не спомињите Србе, пазите на мине

0

Британски магазин „Тревел ченел“ упутио је неколико савета британским туристима, који намеравају да путују у Хрватску на одмор, како да се понашају у тој земљи, а међу саветима су и да не користе возове, не спомињу Србе и да пазе на мине.

Лист објашњава да рат који се догодио 1991. године још живи у главама многих становника, али и да су Хрвати током историје често били под владавином других — Мађара, Турака, Аустријанаца, Италијана.

© Flickr/ enjosmith

„Међутим, уколико Хрватску повежете с Југославијом, лако ћете им дићи живце. Немојте их случајно звати Југословенима или поредити са Србима, за неке је то још осетљива тема“, наводи магазин, преноси „Индекс“.

Лист туристе упозорава и да пазе куда ходају, уколико се крећу шикарама и шумама у унутрашњости, посебно у Славонији, Бродско-посавској жупанији и у задарском залеђу због опасности од мина.

Овај магазин упозорио је читаоце и да се возе аутобусом, не и возом, јер Хрватске железнице не повезују градове на југу.

„Хрватске железнице ће вас збунити“, пише „Тревел ченел“ и додаје да су рент-а-кар возила углавном са ручним мењачем.

„Не причајте мобилним телефоном док возите, то је изричито забрањено у Хрватској. Њихови возачи понекад агресивно претичу, па боље гледајте пут, него диван крајолик. Локалци често возе лудо и не поштују ограничење брзине, па треба бити опрезан у саобраћају“, упозорава магазин.

Такође саветује и да се у топлесу туристи могу појавити на градским плажама, али да буду опрезни на југу, где су становници конзервативнији, као и да то никако не раде у близини цркава.