Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У ЕПС: Поново читају бројила, а увећали нам рачуне!

0

Компанија „Сиквестер“, која је одговорна за огромне износе за струју у јануару, поново је на тендеру добила исти посао и тако практично награђена

Након афере увећаних рачуна за струју који су стигли на адресе многих грађана Србије у јануару, тадашњи премијер Србије Александар Вучић најавио је да се такав скандал неће поновити и да ће одговорни бити кажњени. Уместо да фирма која је тада направила грешку одговара, она је сад практично награђена!

 

Баш та фирма поново ће да очитава бројила за струју, јер је конзорцијум с компанијом „Сиквестер“ на челу победио на новом тендеру ЕПС. ЕПС још увек крије од јавности да ли је конзорцијум за пропусте кажњен и наводи да су они свој извештај проследили МУП.

Шта се десило с уговором

– Изабран је понуђач који је једини доставио исправну понуду и испунио све услове предвиђене тендером. На овај јавни тендер пристигла је још једна понуда, која није била исправна. Претходни уговор је престао да важи и то је једини разлог расписивања новог тендера – навели су за Н1 у ЕПС.

Међутим, члан Надзорног одбора ЕПС Бранко Ковачевић за БИРН је изјавио да претходни уговор није истекао, већ да је раскинут због пропуста у очитавању бројила. Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија каже за Курир да је овим поступком поменута фирма, уместо да буде кажњена – награђена.

– Тако ће бити све док се не уведе озбиљан систем негативних референци. Генерално имамо тај проблем, на пример, фирме у јавним набавкама касне, не изводе радове у складу са динамиком, не испоручују квалитет који су уговориле, а опет добијају послове и ником ништа. Не постоји никаква озбиљна селекција и рангирање, мора да се направи црна листа фирми које не би смеле да имају посла са државом – сматра Добрашиновић.

Мутне радње

Он додаје да су те фирме, које након бројних пропуста и даље побеђују, привилеговане:

– То су фирме које су блиско повезане са особама које су опет у некој блиској вези са људима са врха државе, што је сигурно случај и са овом фирмом која ће опет очитавати бројила.

Раде Ђурић из Транспарентности Србија каже за Курир да то што ЕПС поново бира исте фирме с којима је у јануару јавно био незадовољан доказ да нови тендер нису добро припремили:

– Вероватно нису извукли поуке, па нису најбоље уредили нови поступак како би се што боље обезбедио нови уговор.

РАДИЛИ СМО КАКО ТРЕБА

Дејан Јеремић из конзорцијума „Сиквестер“ рекао је за Н1 да они ни у једном тренутку нису изашли из уговорних обавеза са ЕПС:

– Уговорне обавезе јасно предвиђају и казнене одредбе ако се уговор не поштује. Наша дозвољена грешка приликом очитавања била је 0,1 проценат по уговору. А ако се добро сећам, оправданих рекламација у јануару је било нешто испод 0,05 одсто.