Прочитај ми чланак

ИРАН ОДБИО ДА ОСЛОБОДИ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЉАНЕ: Никакве претње САД немају ефекта

0

Иран је одбио да ослободи америчке држављане, наводећи да нема контролу над правосуђем.

Влада Ирана одбацила је у суботу захтев САД да ослободи америчке држављане, наводећи да нема контролу над правосуђем и да никакве претње САД „немају ефекат на одлучност правосуђа“ у Ирану.

„Судство, судови и судије Ирана у потпуности су независни, као и у свакој другој држави. Никакве интервенције или претеће изјаве које амерички званичници и институције упућују немају никакав ефекат на вољу и одлучност правосудног система у држави да казни криминалце и оне који крше закон или нарушавају државну сигурност“, наводи се у саопћењу портпарола Министарства спољних послова Ирана Бахрама Гасемија, преноси АФП.

Он је, како се наводи, то изјавио упитан да прокоментарише спремност америчког председника Доналда Трампа да наметне Ирану нове озбиљније санкције уколико та земља не ослободи ухапшене америчке грађане и не пошаље их назад у САД.

Како наводи агенција, ово је услиједило након проглашења десетогодишње затворске казне за шпијунирање кинеско-америчком истраживачу са универзитета Принстон Сијуеу Вангу почетком седмице.

Како је Реутерс претходно пренео саопштење Беле куће почетком седмице, Трамп је упозорио Иран да ће се суочити с „новим и озбиљним последицама“ ако не ослободи и врати све неоправдано притворене америчке држављане.

Он је затражио од Техерана да врати Роберта Левинсона, бившог америчког полицајца који је нестао пре више од 10 година у Ирану, као и да ослободи бизнисмена Сиамака Намазија и његовог оца Бакира.