Прочитај ми чланак

АУСТРИЈА: „Мини Југославија“ не долази у обзир

0

"Тренутна политичка ситуација на западном Балкану чини заједнички пријем земаља те регије у Европску унију још хитнијим", каже у разговору за "Ал Јазееру" Ерхард Бусек, некадашњи вицеканцелар Аустрије и члан Народне странке у тој земљи.

„Наравно да Путин врши притисак“

Дугогодишњи координатор Пакта за стабилност каже да је у одлуци Европског савета из 2003. године наведено како би све земље Балкана требало да буду примљене у ЕУ, иако се не мора десити да буду примљене у исто време.

Иако ЕУ различитим мерама, као што су Транспортна унија и Научна фондација западног Балкана, коју је иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел, покушава да земље западног Балкана држи заједно, чини се да је регија раздвојенија него икад.

Иако се протеклих недеља у медијима појавила информација да ЕУ покушава да успостави „мини Југославију“ на простору западног Балкана, Бусек тврди да то не долази у обзир. Могуће је, каже, само говорити о пуном чланству земаља регије у ЕУ, јер кроз њега долази и потребна стабилност.

Нова премијерка Србије Ана Брнабић је у интервјуу за новинску агенцију „Блумберг“ рекла да ће се Србија, уколико буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у ЕУ, одлучити за ово друго. После тога је транскрипт интервјуа морала да однесе руском амбасадору у Србији. Казала је да су њене речи погрешно интерпретиране.

Бусек тврди да су коментари „о погрешној интерпретацији“ не само свакодневница на Балкану, него генерално у политици.

– Наравно да Русија покушава да изврши притисак, јер није заинтересована за стабилност Балкана. Стратегија Владимира Путина је да створи лабилну ситуацију (Придњестровље, Нагорно Карабах, источна Украјина) да би тако повећао свој утицај. Мораће се с Русима дуго разговарати о томе да и они треба да буду заинтересовани за стабилност Балкана – закључио је Бусек.