Прочитај ми чланак

„АМЕРИКА НЕ СМЕ ДА ПОЧНЕ РАТ СА РУСИЈОМ – то је нуклеарна сила!“

0

"Вашингтон не сме да дозволи да почне сукоб са Москвом, јер се ради о нуклеарној сили", изјавио је шеф Заједничког комитета начелника штабова Оружаних снага САД Џозеф Данфорд.

Он је нагласио да се „огромна претња“ од Москве може упоредити са опасностима које долази од држава као што су Иран, Кина и Северна Кореја. Међутим, по његовим речима, управо Русија има највец́и потенцијал у војној области. Он је додао да из тог разлога треба бити конкурент Кремљу, не само у тој сфери, вец́ и у сајбер-области, и треба појачати партнерству са НАТО-ом, пише Спутњик.


Дан раније, бивши директор америчке обавештајне службе Џејмс Клепер је назвао Русију „егзистенцијалном претњом“. По његовим речима, Руси „модернизују егзотично оружје, и они имају веома агресиван противкосмички програм“.

У исто време, мишљење бившег шефа Агенције за националну безбедност и Централне обавештајне управе Мајкла Хајдена супротно је Клеперовом ставу. По његовим речима, Русија је „веома важна, али не и егзистенцијална претња“.

Пре овог извештаја обавештајне управе Министарства одбране САД појавила се информација да Москва и Пекинг желе да ослабе утицај САД на међународној арени. Између осталог, у документу се говори да велики руски медији утичу на западну јавност.

Као одговор на то главна уредница РТ и Спутњика Маргарита Симоњан изјавила је да није знала да је „Пентагон тако плашљив“.