Прочитај ми чланак

СНС УВОДИ ДИКТАТУРУ: Опозицији цензура и забрана изношења ставова у Скупштини СРБ

0

Шта би могло да се нађе у кодексу понашања посланика Народне скупштине: Радна група ће се ослонити на нацрт направљен у претходном сазиву.

Забрана говора мржње посланицима у парламенту и ван њега, санкционисање снимања и фотографисања у посланичким клупама и уношења страначких обележја, етички савет, али и казне које достижу 205.000 динара – мере су које би могле да се нађу у кодексу понашања који би требало да припреми радна група коју је формирао скупштински Aдминистративни одбор.

Задатак који је пред радном групом није нов – готово сваки сазив после 2000. године покушавао је (неуспешно) да дође до консензуса о усвајању оваквог правилника. Последњи пут то је покушано у сазиву из 2014. и тада је направљен и Нацрт кодекса.

Шеф посланика напредњака Aлександар Мартиновић, који је на челу нове радне групе, каже да се овог пута неће радити „од нуле“, већ ће се посланици ослонити на постојећи нацрт. Он се нада договору свих посланичких група, уместо да се иде на прегласавање.

Предлог који ће вероватно изазвати највише спорења, а који се налази у постојећем нацрту, јесте увођење етичког савета који би имао могућност да посланика казни у висини чак три основне плате – 205.000 динара. Такву казну могао би да добије ко се оглуши на захтев етичког савета да се јавно извини због неког прекршаја.

Један од предлога јесте и да се уведе обавеза да се посланик уздржи од гласања кад се усвајају закони у вези са којима би могао да има лични интерес – на пример ако се односе на фирму у власништву члана његове породице.

Посланицима би могла да буде прописана и обавеза да се „грађанима обраћају пристојно и с поштовањем“, као и да „јавни интерес ставе изнад личног или страначког“. На листи забрањених могло би да буде и уношење транспарената у салу, што је у овом сазиву био чест манир опозиције.

СAСТAВ СAВЕТA

Састав петочланог Савета требало би да одсликава снагу посланичких група, с тим што би један члан морао да буде из опозиције. Његови чланови би били посланици са дугим скупштинским стажом и великим угледом.

Ного (Двери): Кодексом нећете ућуткати слободу говора

Народни посланик Срђан Ного је, коментаришући теме са седнице Одбора за административна питања, рекао да Српска напредна странка гуши систем ове државе и да ће због тога изгубити власт.

Ного је упитао председника Одбора Мартиновића чему један такав кодекс и каква је правна квалификација једног таквог техничког акта, када Србија већ има акте са јасном хијерархијом, као што су Устав, Кривични законик, Закон о Народној скупштини, Пословник о раду Народне скупштине.

”Каква су то питања која овај кодекс треба да регулише, а да то већ није решено постојећим актима? Све ово указује на чињенице да неко жели да сузи права народним посланицима која нам гарантује Устав“ – рекао је Ного.

Он је истако да Народна скупштина врши контролу, како извршне тако и правосудне власти и да се ту крије кључни проблем.

„Подсетићу вас да медији блиски вашој партији, као и посланици владајуће већине, па и многи министри укључујући и председника државе често крше и ову одредбу ЗКП-а и кодекс који је Влада усвојила.

Скоро је министар унутрашњих послова, при хапшењу једног новинара, назвао ухапшеног починиоцем кривичног дела, а председник СНС-а, Александар Вучић је својевремено доносио и развијао робијашка одела за одређена лица и на основу тога стицао популарност.

Дакле, све је контрадикторно.“ – додао је народни посланик Двери.

Ного је наставио тиме да су двојни аршини у питању.

 „Међутим, спорна је тачка број 2. која каже да народни посланик мора да се суздржи од изношења идеја, информација или  мишљења. Ово је нешто што народне посланике треба да учини људима без идеја и мишљења. То је у супротности са најосновнијим људским правима, па онда и свим могућим политичким правима. То утиче директно на смисао постојања народних посланика, а то нам гарантује Устав. Логично би било да се судије суздржавају од мишљења, да не би утицали на пресуде, а не посланици, јер је стање у нашем правосуђу катастрофално и све кључне судске одлуке доносе се под притиском.

Демократска странка је изгубила власт и ви ћете због овог гушења система такође изгубити власт, јер не постоји само Српска напредна странка у овој држави“ – закључио је Ного.