Прочитај ми чланак

РАДНИЦИ ФИЈАТА су преварени!

0

Челници синдиката компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија, представници локалне самоуправе, економисти и Крагујевчани прекид штрајка у тој фабрици аутомобила различито оцењују - од тога да су радници преварени, да је само реч о привременом спуштању тензија, преко сумњи да иза свега стоји политика, до вере у повољан исход.

– Као синдикалиста осећам празнину, горак укус, очекивао сам више. Заустављен је штрајк у који је било уложено толико енергије радника, без чврстих обећања Владе и договора о прихватању минумума захтева. Мислим да је ово само победа Владе. Не мислим да је дошло до расплета кризе већ само до одлагања неминовног сукоба, пошто и даље предстоји борба јер радници не пристају да буду јефтина радна снага у Србији – рекао је председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца Југослав Ристић.


Према његовим речима, ради се о привременом спуштању тензија, јер незадовољство радника није нестало.

– Али, ако се у преговорима добије минимум траженог, 45.000 динара за плате, на пример, то би могло да буде нека сатисфакција за раднике који су 16 дана били у штрајку – оценио је Ристић и додао да верује да Фијат није ни намеравао да оде из Србије због штрајка у Крагујевцу јер то питање зависи пре свега од тога да ли ће држава тој компанији и даље давати субвенције.

Председник синдиката Независност у ФЦА Зоран Станић рекао је да су радници у уторак преварени јер је председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић без њих донео одлуку о прекиду штрајка.

– Сматрам да су у данашњим преговорима сви на страни послодавца и да нема представника радника. Осећамо да смо преварени и радници у фабрици су од јутрос као покисли – рекао је Станић и додао да је радницима сада јасно да је све било изрежирано још раније између Штрајкачког одбора и Владе.

Декан Економског факултета у Крагујевцу и председник Друштва економиста Крагујевца Петар Веселиновић рекао је да је и након прекида штрајка ситуација прилично неизвесна, с обзиром да му је позната пословна политика Фијата да је „тврд“ преговарач.

 

Одговорни алиби

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић оценио је да су радници прекидом штрајка показали одговорност и мудрост јер је на тај начин елиминисан алиби Фијата да због радничког бунта оде из Крагујевца.

– Највећи и најважнији интерес града Крагујевца је да Фијат остане у Србији“, оценио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић и изразио очекивање да ће синдикат у преговорима са Фијатом успети да оствари своје захтеве.

– Драго ми је што је дошло до трипартитних преговора, Фијата, Владе и радника и позитивно гледам на исход преговора иако је сигурно да неће бити једноставни, с обзиром да ми је познато да је компанија Фијат тврд преговарач свуда у свету – рекао је Веселиновић.

 

Он је изразио уверење да ће исход преговора бити „негде на средини“ јер компанија ФЦА неће да прихвати 100 одсто захтеве радника, али неће остати ни на почетној позицији. Веселиновић је подсетио да Фијат у Крагујевцу директно упошљава око 2.500 радника, а индиректно од 6.000 до 9.000 у Крагујевцу и другим градовима у Србији.

 

Опасни су Италијани

За приватног предузетника из Крагујевца Горана Јовановића прекид штрајка у Фијату је добар знак за Крагујевац. Навео је да није сигуран шта ће радници чије захтеве у потпуности подржава успети да ураде на преговорима.

– Фијат је опасан играч. Чињеница је да раде за мале паре, што је брука и за Фијат који слови за гиганта у аутомобилској индустрији. Чини ми се да је Србија за њега атрактивна све док држава даје паре, а радници раде за много мање дневнице него било где на другом месту у свету – рекао је Јовановић.

Према његовим речима, Фијат је „крупан играч“ у Србији јер чини осам до 10 одсто укупног извоза Србије и скоро четири одсто бруто друштвеног производа.

 

– Ако се штрајк у Фијату понови то не би било добро за привреду земље – упозорио је Веселиновић.

Професорка Љиљана Мишић је оценила да се иза протеста вероватно крије политика и да је све било намештено, да су штрајк организовали синдикати, а не радници. Продавци у локалним трговинама и угоститељи кажу да имају утисак да је, и поред штрајка, у Крагујевцу све мање пара и да људи све лошије живе.

 

Пословичне поделе

Председник Самосталног синдиката ФЦА Зоран Марковић рекао је да су преговори у Влади Србије почели конструктивно, али да не може да говори о детаљима све док до конкретног договора не дође. Нема најпроблематичнијег питања, већ ће се о свим захтевима са менаџментом расправљати, навео је у обраћању новинарима.

– Реорганизација рада, нити плате нису једини проблеми – додао је Марковић.
На критике председника синдиката Независност Зорана Станића да су радници преварени и да није било њихових правих представника позваних на преговоре, Зоран Марковић није желео да да коментар.