Прочитај ми чланак

ДЕЦЕНИЈА ОД СВЕТСКЕ ТИТУЛЕ Дан када су Мутини „орлићи“ одучили Карија, Џордана ..

0

Двадесет други јул 2007. уписан је златним словима у историју наше кошарке. Уписали су га наши јуниори, који су тек годину дана од осамостаљења, вођени Мирославом Николићем, донели Србији титулу светског првака. И то тријумфом над "страшним" Америма - 74:69.

У селекцији Муте Николића били су: Младен Јеремић, Петар Деспотовић, Душан Катнић, Стефан Марковић, Марко Кешељ, Александар Радуловић, Стефан Стојачић, Марко Чакаревић, Милан Мачван, Мирослав Радуљица, Бобан Марјановић и Славен Чупковић. А какав успех су постигли, подвиг, показује састав Американаца: Стеф Кари, Деандре Џордан, Патрик Беверли, Дион Томпсон…

Foto: youtube

На шампионату у Новом Саду са великим нестрпљењем, више надом него стрепњом, очекивао се окршај младих Срба и момака из постојбине кошарке. Амери су до финала дошли без пораза и, јасно, надали су се још једној победи. Међутим, од старта утакмице, ношени са трибина бучном подршком 8.000 гледалаца, „орлићи“ су ставили до знања Карију и екипи да ће шампионски пехар остати у Србији.

Већ после прве четвртине Мутини изабраници су имали +8, а на полувремену и 13 поена предности. Американци су заиграли агресивније у наставку, запретили у финишу, али нису имали снаге, а богами ни умећа, да угрозе тријумф новог првака света. На крају, Србија – САД 74:69 (22:14, 21:16, 14:17, 17:22).

Foto: youtube

За МВП првенства проглашен је Милан Мачван.