Прочитај ми чланак

УКОЛИКО ЖЕЛИТЕ СРЕЋУ Данас је Свети Прокопије, ово обавезно урадите!

0

Српска православна црква и верници славе данас Светог великомученика Прокопија по коме је град Прокупље добио име.

Ко се данас венча биће му срећан брак.

Рођен у Јерусалиму, отац му је био хришћанин, а мајка незнабожац.

Звао се Неаније. Када је порастао видео га је цар Диоклецијан и толико га је заволео да га је одмах узео у свој двор, где је био при његовој војси.

Када је Диоклецијан одлучио да прогони хришћане, послао је Неанија у Александрију с једним војним одредом и наредио им да затру тамошње хришћане. На том путу једне ноћи догодио се јак земљотрес и Неаније је чуо Божији глас.

„Неаније, куда идеш и на кога устајеш“, упитао је глас.

У том тренутку указао се у ваздуху пресвети крст, као од кристала, и од њега дође глас: „Ја сам Исус распети Син Божји“.

И још му Господ рече: „овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом“.

Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Тражио је да му направе онакав крст какав је видео. Уместо да крене на хришћане он је с војском ипак кренуо против Агарјана, и као победник ушао је у Јерусалим где је мајци рекао да је сада хришћанин.

Након тога мучен је и бачен у тамницу где му се опет јавио Христ који га је крстио и дао му име Прокопије. Јавно је исповедио своју веру, знајући да ће бити погубљен. Упокојио је се 303. године.

За овај празник везују се бројна веровања. У појединим деловима Србије верује се да је на дан Светог Прокопија добро венчавати се, јер се овај светац сматра заштитником младенаца које благосиља и походи.

Такође, на данашњи дан никако није добро, како кажу обичаји, да се копа или сахрањује.

У неким крајевима Србије, на Светог Прокопија није се ни купало. Овог свеца рудари сматрају својим заштитником, а сматра се и да је он чувар деце.