Прочитај ми чланак

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Странци финансирају екстремисте на КиМ

0

Вашингтон -- На Косову јача претња од исламског екстремизма, који делимично финансирају стране организације које пропагирају екстремне идеологије, наводи Стејт департмент.

У годишњем извештају о тероризму у свету, амерички Стејт департмент наводи, када је реч о Косову, да стране организације које потпомажу екстремисте активно користе друштвене медије за ширење пропаганде и регрутовање следбеника.

У делу извештаја који се односи на Косово наводи се да је отрпилике 315 страних терористичких бораца са Косова отпутовало у Сирију и Ирак да се боре за Исламску државу (ИСИС), или Ал-Нусру, испоставу Ал-Каиде у Сириј и да је отприлике 58 њих убијено.

Стејт департмент оцењује да Влада Косова примењује свеобухватну стратегију и акциони план за борбу против насилног екстремизма и додаје да на том плану сарађује са САД, као и с НАТО и Еулексом (на северу Косова), док са Србијом, иако нема такве сарадње, од 2013. постоји план о интегрисаном управљању границама и заједничко учешће у обукама које финасирају САД.

У извештају се набраја шта Косово предузима у борби против тероризма, укључујући доношење и спровођење закона, биометријске пасоше, контролу на границама, опремљеност граничне полиције, а као препрека за бољу сарадњу са међународним организацијама наводи се чињеница да Косово није чланица УН, Интерпола ни Европола због чега Унмик и Еулекс делују као посредници, што успорава процедуре и сарадњу.

Наводи се такође да је Косово показало политичку вољу да се бави претњама везаним за тероризам и да поседује законски оквир за то и додаје да су националне институције ојачале капацитете својих истражних и тужилачких елемената, али ограничени капацитети, средства и искуства и даље ограничавају способност ефикаснијег решавања предмета тероризма.

Чланство Косова у многим регионалним и међународним организацијама, укључујући УН, блокирају земље које не признају његову независност, наводи Стејт департмент и додаје да недостатак чланства и непризнавање Косова, онемогућава сарадњу у многим питањима, укључујући и борбу против тероризма.