Прочитај ми чланак

ОПАСНО Желе да промене заставу, грб и симбол Србије – место орла и крста нуде цвет

0

Нови симбол Србије представља бела розета са осам латица, постављена симетрично на плавој позадини заставе, која је симбол мирног неба.

Графички дизајнер и вексилограф Владан Павловић креирао је нови изглед заставе Србије, односно концепт новог визуелног идентитета наше земље.

Нови симбол Србије представља бела розета са осам латица, постављена симетрично на плавој позадини заставе, која је симбол мирног неба.

Розета својим изгледом и положајем симболише јединство, мир и стабилност, а различитим латицама динамичност мултикултуралног и толерантног друштва. Својом древном симболиком представља сунце, звезду, живот, и својом цветном орнаментиком природу.

Аутор је у свом решењу задржао све три пансловенске боје са постојеће заставе Србије. Ради боље идентификације је повећао плаву површину на застави, јер сматра да је тешко запамтити којим редоследом иду боје на тренутној застави, као и разликовати их од сличних застава других држава.

– Плавом бојом се ставља акценат на застави и тако лакше памти. Овом променом застава постаје и јединствена у свету. Због веће плаве површине, симбол се боље истиче – објашњава Павловић.

Павловић каже да је био инспирисан неадекватним начином представљања идентитета наше државе, њених градова, општина и региона, а пројекат је урадио у сарадњи са дизајнерима, уметницима, и анкетираним грађанима Србије.

– У данашњем добу је постало уобичајено да се редизајнирају застарели идентитети градова, општина, региона, па и држава, јер то помаже бољем повезивању грађана са идентитетима, државним органима и администрацијама, и разумевању симболике обележја, са простијим и редефинисаним дизајном. Тренутно стање државних ознака је прилично лоше, са превише елемената и детаља, кича, промашених и неприкладних симбола и слика које су најчешће неуставне. Потребан је велики рад професионалаца на уједначавању концепата и дизајна за сва државна обележавања – сматра Павловић.

Он објашњава да Србија има дугу хералдичку традицију која потиче од Византијског царства, и користи симболе хришћанства. Највише се користе оцилот (огњило, српски крст), љиљан, и симболи монархије и царства као што су двоглави орао, круна, краљевски плашт и слично.

– У новом добу оваква средњовековна хералдика својом симболиком не представља савремено толерантно и мултикултурално друштво, јер Србија је секуларна и демократска република по Уставу Србије. Иновација је кључна у развијању Србије, а идентитети треба да су увек у складу са временом у којем живимо. Традиције српског народа је немогуће овом променом изгубити, већ само надоградити – мишљења је Павловић:

– Србија има дугу традицију у орнаментици, која се највише може видети у архитектури и сликарству, као и у одевним и употребним предметима, украшеним књигама… Чести су орнаменти цвећа и биљних увоја и преплета, међу којима је овај симбол розете најкоришћенији у својим различитим стиловима.

Према његовим речима, заставе су раније служиле за војну координацију на бојном пољу, стога су морале да оставе снажан утисак и да се брзо препознају из даљине, са јасним бојама и симболима.

Он каже и да је НАВА – вексилолошко удружење, учврстило је принципе који дефинишу добар дизајн заставе, а које наша тренутна застава не испуњава:

1. Мора да буде једноставна, да се може нацртати и из меморије (тренутна застава има превише детаља због грба)
2. Да има значајну симболику (има превише симбола који нису релевантни за демократску и секуларну републику)

3. Две до три боје (застава има пет боја)
4. Без текста и грбова (има и грб и оцилот са четири слова С)
5. Јединствена и сродна (наша застава је слична са другим заставама са пансловенским бојама – тробојкама, и симболима као што су двоглави орао, круна…).“