Прочитај ми чланак

ОНИ СУ НАЈБРОЈНИЈА ВОЈНА СИЛА НА СВЕТУ: А ово су моћна оружја којима располажу

0

Ово је велика година за кинеску армију, пише Синхуа. Први носач авиона домаће производње предат је на употребу војсци у априлу, у јуну је кинеска морнарица добила и разараче најновије генерације. Кина прославља 90 година постојања своје Народно ослободилачке армије показујући целом свету колико су порасли њени борбени капацитети.

Кина као годишњицу оснивања Народне ослободилачке армије узима 1. август 1927. године када је избио устаннак у Нанчангу у коме је учествовало 20.000 бораца.

Фото: Синхуа

Пре 19 година оружане снаге Кине бројале су 2 милиона људи чиме је постала најбројнија војна сила на свету. Поред раста броја активних војника, Кина је своје трупе почела да опрема најсавременијом војном опремом.

Током параде за Дан победе у септембру 2015. године Кина је приказала интерконтинентални пројектил Донгфенг-5Б који је дизајниран да носи нуклеарне главе, као и Донгфенг-21 против-бродни балистички пројектил прозван „убица носача“.

Кина је тада приказала и нове тенкове, борбена возила пешадије, системе раног упозоравања на напад из ваздуха, борбене хеликоптере…

У априлу 2017. године је поринут, Далиан, други кинески носач авиона али први икад произведен у Кини.

Први носач под именом Лиаонинг поринут је 2012. након реконструкције али реч је о совјетском носачу близанцу Адмирала Кузњецова који је купљен од Украјине.

Нови савремени кинески разарач је тежак 10.000 тона опремљен најсавременијим системима одбране и оружјем за напад на мете у ваздуху, води и под водом. 

Све новитети кинеске армије могу бити виђени у пропагандном видео „НОА данас“ који је објавило кинеско Министарство одбране поводом 90 година оружаних снага.

Кина има други у свету највећи буџет за војску који је 153 милијарде долара. Ипак, у Пекингу истичу да је примарни циљ њихових снага очување мира и међународна сарадња.