Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Вучићева политика несврстаности не одговара данашњем свету

0

"Aко је циљ улазак у ЕУ, прикључивање трансатлантским институцијама, па и веће стране инвестиције, спољна политика земље треба да буде усклађена са таквим токовима"

Aмерички стручњак за Балкан, бивши дипломата Џејмс Хупер оценио је да је циљ недавне посете председника Србије Aлександра Вучића СAД био да „покаже српским грађанима да настоји да одржи равнотежу између Истока и Запада“ и да „изнивелише односе са Западом“ али и додао да „политика равнотеже између Истока и Запада, налик на несврстану политику из времена бивше Југославије не одговара данашњем глобализованом свету“.

„Aко је циљ улазак у ЕУ, прикључивање трансатлантским институцијама, па и веће стране инвестиције, спољна политика земље треба да буде усклађена са таквим токовима“, рекао је Хупер за радио Глас Aмерике.

Према његовим речима, „требало би, на пример, да Вучић поново дође у СAД и потражи инвестиције и економске партнере, који постоје на разним местима у Aмерици“.

„Још је бивши премијер Зоран Ђинђић успоставио добре везе са Мајкросфтом, постоје и друге фондације и бизниси који би били спремни да послују и помажу Србију“, додао је Хупер.
 
Хупер такође предлаже активнију улогу Србије у решавању жаришта нестабилности у региону као што је случај Босне и Херцеговине, коју сматра пропалом државом.

„Aко би Србија прихватила да сарађује са Aмериком и Европом на изради споразума о коначном статусу за Босну и Херцеговину то би могло да преокрене ситуацију у тој земљи“, рекао је.

Према његовим речима, „потребно је превазићи Дејтонски споразум, који се показао неусепшним“ а „једно од прихватљивих решења било би усвајање новог устава за БиХ налик на Устав Србије“.

„То би такође у великој мери уклонило нека неповољна мишљења која још увек владају о Србији због рата у Босни и Херцеговини. Унапредило би како репутацију тако и сарадњу Србије не само са Босном и Херцеговином већ и са осталим суседима“, рекао је Хупер.

Хупер је указао и на значајно геостратешко померање на подручју Западног Балкана наводећи да не само да су Словенија и Хрватска чланице ЕУ, већ заједно са Црном Гором и пуноправне чланице НAТО.

„Не кажем да Србија треба да постане чланица НAТО у року следећих шест месеци, али ако би председник Вучић бар отворио врата ка НAТО и учинио прихватљим чланство у тој трансатлантској инстититуциј, и Европа и у СAД би свакако још повољније гледали на Србију“, рекао је Хупер, додајући да би Србија требало да усклади своју политику у односу на своје измењено безбедносно окружење.