Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Задовољни сарадњом са НАТО

0

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је јуче команданта Савезничке команде за операције генерала Куртиса Скапаротија и изразио задовољство добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.

Председник Вучић је изразио наду да ће сарадња Војске Србије са НАТО, у оквиру програма Партнерство за мир, бити унапређена са циљем даље изградње капацитета за допринос међународном миру.

Српски председник је истакао да КФОР, односно међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО, имају кључну улогу у заштити српског народа на Косову и Метохији као гарант њихове безбедности, као и очувању стабилности у региону.

Командант Савезничке команде за операције генерал Скапароти је потврдио да ће КФОР и убудуће одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији. Он је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону. Генерал Скапароти је изразио задовољство што је у протеклом периоду између Србије и НАТО интензивиран дијалог на највишем нивоу, уз поштовање позиције Србије о војној неутралности. Он је додао да постоји много могућности за унапређење сарадње НАТО са Војском Србије.

И први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је генерала Куртиса Скапаротија, врховног команданта НАТО снага за Европу и команданта оружаних снага САД у Европи, са којим је разменио мишљења о политичкој ситуацији у региону, безбедносним изазовима и могућностима за продубљивање сарадње између Републике Србије и НАТО-а.

Заједнички је констатован висок ниво и интензитет политичког дијалога и практичне сарадње између Републике Србије и НАТО-а, кроз Програм Партнерство за мир што доприноси бољем међусобном разумевању и унапређењу односа.

Министар Дачић још једном је нагласио да Република Србија спроводи политику војне неутралности, да не тежи чланству у НАТО, нити у било ком другом војном савезу. Истовремено, Србија жели да унапреди партнерску сарадњу са Алијансом у практичним областима и у сфери политичког дијалога, у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону.

Говорећи о политичкој ситуацији у региону, министар Дачић је подсетио да Република Србија својим одговорним и одмереним приступом настоји да допринесе очувању регионалне стабилности и унапређењу добросуседских односа, јер је то предуслов за економски напредак и просперитет свих грађана на овим просторима.

Шеф српске дипломатије је указао на значај који КФОР има као кључни гарант безбедности српске заједнице на Косову и Метохији, као и на веома важну улогу у имплементацији Бриселског споразума.